Megfenyegette Magyarországot az olasz kormányfő - elzárja a pénzcsapot

Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino / MTI/AP/Alessandra Tarantino

-

Matteo Renzi szerint ha Közép-Európa nemet mond a migránsokra, Olaszország megvétózza az EU költségvetését.


Ha Magyarország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia nem fogadnak be menekülteket, "az olaszok pénzét el is felejthetik" - mondta Matteo Renzi. Az olasz miniszterelnök "kész megvétózni az Európai Unió költségvetését" is, ha a kelet-európai tagállamok nem segítenek a migránsok befogadásában. A műsort kedd éjszaka sugározzák, de a korábban rögzített felvételek szerint Renzi azt mondta: "A pénz nem hatol át a falakon.


Ha falat emelsz, az olaszok pénzét jobb, ha elfelejted. Ha nem segítetek, nem fizetünk többet."

Az olasz kormányfő szerint Róma nettó befizetőként évi 20 milliárd euróval finanszírozza az EU-t, és ebből Olaszország 12 milliárdot kap vissza. "Az viszont nincsen jól, hogy Magyarország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia erkölcsi leckét adnak a migránsokról, de utána nem segítenek" - mondta Renzi. A miniszterelnök szeretné, ha ebben a kérdésben Olaszországban egyetértés lenne a kormány és az ellenzék között, és "együtt mondanánk ezeknek az országoknak, hogy az eddigi finanszírozási mechanizmusnak vége".


Megnyini a pénztárcát

Brüsszel kedden figyelmeztető levelet küldött az olasz kormánynak, mert nem tartotta be az államháztartási deficit 2017-es évre előirányzott mértéket. Renzi erre azt mondta, Európa "jobban teszi, ha a szája jártatása helyett a pénztárcáját nyitja meg", mivel Olaszország tiszteletben tartja a költségvetési szabályokat.

"Ha nekünk levelet küldenek, azoknak az országoknak, amelyek nem tartják tiszteletben a migránsok befogadását,


mit kell küldenie Európának, könyvet vagy enciklopédiát?"

- kérdezte az olasz miniszterelnök.


Fél év alatt meg kell oldani

Renzi szerint Itália jelenleg még képes kezelni a partjaira érkező migrációs áradatot abban reménykedve, hogy az év eleje óta érkezett több mint 153 ezer embernél a téli hónapokban már nem sokkal többen érkeznek oda. Szerinte az EU-nak fél év alatt, legkésőbb márciusig meg kell oldani a migráció problémáját, mivel Olaszország nem képes még egy, a mostanihoz hasonló év terhét elbírni.

Korábban Pier Carlo Padoan pénzügyminiszter azt mondta, hogy az EU-nak választania kell a migránsokat befogadó Olaszország és a falakat emelő "magyar út" között.