Megfenyegette a tüntetőket a Forradalmi Gárda parancsnoka

Fotó: AFP / STR

-

Szerinte az országban legfeljebb 15 ezer, lázadónak nevezett tüntető lehet. A tiltakozásoknak eddig 21 halálos áldozata van.


Módjában áll bejelenteni "a lázadás végét" – mondta Mohammad Ali Dzsafari tábornok. Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka az egy hete tartó rendszerellenes tiltakozási hullámra utalt. "Ebben a lázadó mozgalomban legfeljebb 1500 fős gyűlések voltak, és a lázadó tényezők létszáma országszerte összesen nem haladta meg a 15 ezer főt" – mondta a tábornok.

Szerinte szervezők nagy része az ellenforradalmároktól és a népi mudzsahidektől kapott kiképzést. A tábornok azt mondta, őket őrizetbe vették, és eljárás indul ellenük. Dzsafari szerint az USA is több ezer embert kiképzett, hogy "szítsák az iráni zavargásokat".

"Köszönetet kell mondani a nagy iráni népnek, mert az emberek, mihelyst megértették, hogy a külföldiek és a lázadók keze van a dologban, a gazdasági problémák ellenére más utat választottak, hogy megvédjék a forradalom és az iszlám köztársaság értékeit" – mondta.

Szerdán Irán tucatnyi városában rendszerpárti tüntetők tízezrei gyűltek össze, hogy elítéljék a "zavargásokat". További tüntetéseket szerveznek csütörtökre Iszfahánba és Meshedbe a hatalom támogatására és az elmúlt napok erőszakcselekményeinek elítélésére.

A Forradalmi Gárda szerint az iráni titkosszolgálatok három ügynöke szerdán összecsapásokban meghalt Piransahrban. A közlemény szerint a "három mártír ellenforradalmi elemekkel folytatott harcban" esett el. A közlemény arra nem tért ki, hogy a harcoknak volt-e közük az kormányellenes tüntetésekhez.

Szerdán felvonultatták a Forradalmi Gárdát három tartományba, hogy véget vessenek az eddig 21 halálos áldozatot követelő tüntetéseknek. Dzsafari tábornok azt mondta, erősítést küldött Hamadán, Iszfahán és Lurisztán tartományokba, hogy leverjék a lázadást. A tüntetők közül a legtöbben ezekben a tartományokban estek áldozatul.


Izraeli szál

A Sin Bét közleménye szerint kémkedés és terrorizmus miatt emeltek vádat három ciszjordániai palesztin ellen. Bevallották, hogy iráni megbízásra különböző küldetéseket vállaltak el, köztük egy öngyilkos merénylet előkészítését, és megbízóikat izraeli SIM-kártyás mobiltelefonokkal látták el. Az izraeli belbiztonsági szolgálat szerint a gyanúsítottak kapcsolattartója egy palesztin volt, aki a Dél-afrikai Köztársaságban él, és az iráni hírszerzés szervezte be.

Arról nincs információ, hogy a dél-afrikai kormány tudott-e az iráni tevékenységről. A Sin Bét szerint ugyanakkor Dél-Afrika az iráni kémkedés melegágya. "A Sin Bét vizsgálata során világossá vált, hogy az iráni hírszerzés Dél-Afrikát fontos területként használja a ciszjordániai Izrael-ellenes ügynökök toborzására és alkalmazására."

A Sin Bét egykori munkatársa az állítólagos dél-afrikai szálat példátlannak nevezte. "Úgy tűnik, az irániak termékeny talajt találtak Dél-Afrikában" – mondta Adi Karmi. "Nem emlékszem arra, hogy az irániak valaha is Dél-Afrikát terrorista toborzóhelyként használták volna."

Benjámin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, "Irán felforgató és terrorista módon működik (...) nem csak azzal, hogy olyan terrorcsoportokat támogat, mint a Hamász, a Hezbollah és az Iszlám Dzsihád, hanem azáltal is, hogy terrortevékenységet tervez szervezni Izrael Államon belül és annak állampolgárai ellen".

Az izraeli állításokra sem dél-afrikai oldalról, sem a pretoriai iráni nagykövetségről nem reagáltak.

Irán és Izrael között Mohammed Reza Pahlavi iráni sah idején szoros katonai együttműködés volt, azonban az 1979-es iráni iszlám forradalom után a két ország eltávolodott egymástól, olyannyira, hogy a zsidó állam Irán halálos ellensége lett, és viszont.