Megfékezhetetlenek az adócsalások

Fotó: MTI/Bruzák Noémi / MTI/Bruzák Noémi

-

Mindig lesznek adócsalók Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese szerint. Évente mintegy 500 milliárd forint adóhiányt nem fizetnek be.


„Nincs megoldás az áfacsalások felszámolására, az áfarendszerben mindig lesznek csalók”- mondta el Varga Árpád a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese az Adó Online-nak adott interjújában. A vezető elmondta, az adóhatóság négyezer revizora évente körülbelül 500 milliárd forint adóhiányt állapít meg. Ebből mintegy 300-400 milliárd forint felszámolás alatt álló cégek áfatartozása, amit vélhetően soha nem tudnak befizettetni. Varga kitért arra is, hogy egész Európa az önadózás elvét követi, vagyis a hatóságok mindenhol megbíznak az adózóban. Ha tételesen ellenőriznének minden áfavisszafizetést, akkor töbszörösére kéne növelni az adóellenőrök számát. Szerinte amíg ez a rendszer működik, addig biztosan lesznek áfacsalók is, de ezzel a problémával egész Európa küzd. Az elnök-helyettes azt is elmondta, az adóhatóság folyamatosan azon dolgozik, hogy újabb és újabb eszközöket vessenek be az áfacsalások felfedésére. Jövőre már belenézhet a NAV az e-útdíjfizetés rendszerébe, illetve az online pénztárgépek is segíthetnek. Az online pénztárgépek bevezetésétől azt remélik, hogy növeli majd az áfabevételeket, szerinte így kevesebb bírságolásra kell számítani. Aki kért regisztrációs kódot és beköttette az érvényes típusú pénztárgépét, az védett a bírságokkal szemben. Varga Árpád elmondta, az áfacsalás csak akkor szűnne meg, ha az áfát magát törölnék el, ahogy az 1987 előtt Magyarországon is működött, de egyelőre nincsen tervben a 0%-os áfakulcs bevezetése se itthon, se az Európai Unióban sehol.


„Lehet harcolni az áfacsalás ellen új intézményekkel, hatékonyabb ellenőrzéssel, új eszközökkel, de ebben az áfarendszerben mindig lesznek, akik bűncselekményt követnek el, ahogy vagyon elleni bűncselekmények is mindig lesznek, és gyilkosságok is”