Megfejtették az Iszlám Állam kábítószerének titkát

Fotó: MTI/AP / Bram Janssen

-

Az egereken végzet kísérletek alapján úgy tűnik, vakcinát lehetne készíteni ellene.


Veszélyesebb hatása lehet annak a szintetikus drognak, amit az Iszlám Állam harcosai használnak, mint korábban gondolták – áll egy, a Nature-ben megjelent tanulmányban. A captagon hatóanyaga az amfetamin gyengébb változatának számító fenetillin, ezt 1986-ban helyeztek tiltólistára. A főleg Dél-Európában gyártott szer leginkább az Arab-félszigeten népszerű. Az élénkítőszerként használt drog elnyomja a félelmeket, és a kutatások szerint kémiai összetétele miatt sokkal gyorsabban képes kifejteni pszichoaktív hatását, mint önmagában az amfetamin.

A Scripps intézet munkatársai szerint az ígéretes egérkísérletek arra utalnak, hogy emberek számára is ki lehet majd fejleszteni a szer hatását enyhítő vakcinát. A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy a drog világszerte elterjedhet. A becslések szerint Szaúd-Arábiában a 12 és 22 éves közötti korú drogosok 40 százaléka fenetillinfüggő.

A könnyen előállítható szer forgalmazása jó bevételi forrás a szíriai és iraki fegyveres csoportoknak. Kim Janda, a Scripps kutatóinak vezetője azt mondta: azért kezdte érdekelni a captagon, mert azt állították róla, hogy az Iszlám Állam harcosai teljesítményük fokozására használják. A kutató nem értette, miért használják, mivel jutalmazó hatásának alapvetően nem látta értelmét.

Elemezték a drog kémiai összetevőit, és megvizsgálták, azok egyenként hogyan hatnak az agyra. Kísérleti egereken tesztelve felfedezték, hogy a drog különleges hatását a légúti megbetegedések kezeléséhez használt hatóanyag, a teofillin és a stimuláns szer, az amfetamin kölcsönhatása révén váltja ki. "Ez a kombináció alaposan felerősíti az amfetamin pszichoaktív tulajdonságát, ami magyarázatot ad arra, miért használják" – mondta Janda.