Megerőszakoltatta riválisát, most Ankarába megy

-

Törökországba utazott Abdul Rasid Dosztum afgán alelnök, akit azzal gyanúsítanak megfigyelők, hogy utasítást adott testőreinek egy politikai vetélytársa megkínzására - jelentette szombaton az AFP hírügynökség.


Dosztum kilenc testőrét letartóztatták januárban azzal az alapos gyanúval, hogy novemberben elrabolták, megkínozták és csoportosan megerőszakolták Ahmed Iscsi volt kormányzót. Az alelnök ellen azonban még eljárást sem indítottak az ügyben, és a nyomozás állásáról sem lehet tudni semmit. Dosztum tagadja, hogy utasítást adott volna ilyen cselekményekre.

A mostani hivatalos kabuli bejelentés szerint Dosztum gyógykezelésre utazott el, noha 2008-ban nagyon hasonló körülmények között távozott szintén Törökországba - majd visszatért -, mert akkor is azzal vádolták, hogy elraboltatta és megverette az egyik vetélytársát. Testőrei akkor is követtek el nem erőszakot az áldozat ellen.

Sokan úgy vélik, hogy az üzbég nemzetiségű alelnök, volt hadúr esetleg most már tartós törökországi száműzetésre kényszerül ebben a helyzetben, mások szerint azonban sokkal befolyásosabb annál, minthogy Asraf Gáni elnök így meg tudjon válni tőle.

Dosztum szóvivője közölte, hogy a tábornok vissza fog térni Afganisztánba, "soha nem hagyná el az országot, nem hagyná el a népét ilyen nehéz időkben".

Asraf Gáni afgán elnök 2014-ben nevezte ki a volt hadúrt első alelnökének, hogy ezzel jó pontot szerezzen az ország északi részén élő etnikai kisebbségek körében. A lépés miatt ugyanakkor heves bírálatokkal is illették Gánit, Dosztum számlájára ugyanis számos súlyos emberijog-sértést írnak, amelyeket még a tálibok uralmának megdöntése után követett el.