Megerőszakolt egy amerikai túszt az Iszlám Állam vezetője

-

Kayla Muller amerikai túszt erőszakolta meg rendszeresen Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője. A nő később meghalt.


Kayla Mueller segélymunkás 2013-ban tűnt el Szíriában. Idővel az Iszlám Állam fogságába került, ott pedig Bagdadinak „ajándékozták”. Egy amerikai terrorelhárító az ABC-nek azt mondta, hogy a terroristavezér a nőt személyesen szállította egy Abu Szajjáf nevű, a terrorszervezethez tartozó férfi lakására. Bagdadi mindannyiszor megerőszakolta Muellert, amikor felkereste Szajjáfot.

„Azt mondták nekünk, hogy feleségül vette, és mindannyian tudjuk, hogy ez mit jelent” – nyilatkozott az ABC egyik informátora.


Mueller szülei az AP hírügynökségnek cáfolták, hogy a lányuk férjhez ment volna Bagdadihoz. Az ABC Newsnak elmondták: „Közölték velünk, hogy Kaylát megkínozták, és hogy Bagdadi tulajdona volt. Ezt júliusban közölte a kormány.”

Az Iszlám Állam szerint Mueller 26 évesen, februárban életét vesztette a terrorszervezet ellen szíriai területen végrehajtott koalíciós légicsapások egyikében. Szajjáffal Szíriában májusban végzett az amerikai Delta kommandó, a feleségét, Umm Szajjáfot pedig foglyul ejtette. A Mueller megerőszakolásáról szóló értesülés tőle származik, és beszámoltak róla az amerikai tússzal együtt rabszolgaként tartott, de kiszabadult jezidi lányok is.

A Fehér Ház nem kommentálta az értesülést. Az ABC News egyébként éppen Kayla Mueller születésnapján számolt be az esetről.


A New York Times pénteken 21, az Iszlám Állam fogságából kiszabadult – a szunnita terrorszervezet által eretneknek tekintett – jezidi lány és asszony vallomására építve terjedelmes riportban számolt be arról, hogy az önmagát államnak tekintő terrorista formációban részletes szabályrendszert dolgoztak ki a szexuális rabszolgaság kezelésére. Az adásvételi szerződéseket iszlám bíróságok hitelesítik.

A lap szerint a 2014-ben rendszerszerűen bevezetett szexrabszolgaság gyakorlata bevált toborzóeszközzé vált, hogy az Iszlám Állam a soraiba csábítsa a férfiakat az erősen konzervatív muszlim társadalmakból, ahol az alkalmi szex tabu, randevúzni pedig tilos.

Az Iszlám Állam vallási rendeletekért felelős „minisztériuma” júliusban kézikönyvet adott ki a témában, amely a Korán és korábbi vallási ítéletek szűk és szelektív értelmezése alapján a nemi erőszakot lelkileg üdvös, sőt erényes cselekedetnek állította be.

Az áldozatok elmondása szerint megerőszakolóik az aktus előtt és után is imádkoztak. A szexrabszolgák – köztük kiskorúak – adásvételének, elszállásolásának és szállításának külön infrastruktúrája épült ki.