Megerőszakolják és meggyilkolják a menekült gyerekeket Líbiában

Fotó: AFP / MAHMUD TURKIA

-

Az afrikai ország lett a migrációs útvonal egyik legfontosabb állomása. Az Európába tartó – gyakran egyedül utazó – gyerekeket rendszeresen bántalmazzák.


Rengeteg gyerek kockáztatja életét, hogy Líbiából Olaszországba jusson – figyelmeztet az ENSZ. Az UNICEF jelentése szerint tavaly közel 26 ezer gyerek szelte át a Földközi-tengert, többségük egyedül, felnőtt kísérete nélkül. A szervezet szerint közülük sokan lettek erőszak és szexuális zaklatás áldozatai az embercsempészek kezei között – írja a BBC.

A gyerekek ritkán jelentik a támadásokat, mert félnek a letartóztatástól és a kiutasítástól. A líbiai menekülttáborokban ráadásul nincs elég élelem és ivóvíz, illetve az orvosi ellátás sem megfelelő. Az UNICEF munkatársait is megdöbbentette, hogy mi történik a gyerekekkel a tömeges migráció útvonalán – mondta Justin Forsyth, a szervezet helyettes ügyvezetője. „Nagyon


sok gyereket bántalmaztak, megerőszakoltak, meggyilkoltak útközben.”

Szomorú hely, napi erőszak

A 9 éves Kamis anyjával indult el Nigériából. A veszélyes sivatagi átkelés – egy férfi meghalt útközben – után a tengerből is kimentették őket. Majd Líbiában, a szabratai befogadóállomáson találták magukat.


Naponta megvertek minket”

– mondta Kamis. „Nem volt víz sem. Az egy nagyon szomorú hely. Ott semmi sincs.” Az UNICEF jelentése szerint az erőszak nagyon gyakran indokolatlan és szexuális jellegű.„A nők és gyerekek közel fele arról számolt be, hogy szexuális támadás áldozata volt útközben, gyakran több alkalommal is, különböző helyszíneken.”


Veszélyes határok

Különösen a határátkelés tűnik veszélyesnek a jelentés szerzői szerint. Az átkelőkön és az ellenőrző pontokon a szexuális erőszak kiterjedt és módszeres, a támadók többsége pedig egyenruhás. Az UNICEF munkatársai szerint az áldozatok ezért vonakodnak beszámolni élményeikről.

Az egyik legfontosabb migrációs útvonal Líbián át vezet, nem csoda, hogy ez az ország lett az abúzusok egyik epicentruma. A jelentés szerint a menekültek harmada számolt be arról, hogy Líbiában bántalmazták. „A gyerekek többsége nem akart válaszolni, amikor


azt kérdezték tőlük, ki támadt rájuk.”

A nemi erőszakról és a szexrabszolgaságról szóló történetek olyan gyakoriak, hogy a nők egy része már eleve fogamzásgátlókkal indul útnak.


Illegális táborok

Az UNICEF 34 líbiai táborról készített jelentést, ezek közül 3 a sivatagban van. A táborok többségét a kormány illegális migráció elleni részlege működteti, de a nemzetközi szervezet szerint a fegyveres csoportok is működtetnek táborokat, és a nem hivatalos létesítmények száma ismeretlen.


Leginkább a milíciák táborai miatt aggódunk”

– mondta Forsyth. „A bántalmazások többsége azokban történik, és ezekhez nagyon-nagyon korlátozott hozzáférésünk van.”


Egyre több gyerek

2016-ban Líbiából több mint 180 ezer migráns érkezett Olaszországba. Az ENSZ szerint majdnem 26 ezer gyermek volt köztük. Többségük felnőtt kísérete nélkül utazott, és számuk a nemzetközi szervezet szerint folyamatosan nő. Ez több tényező miatt alakulhat így, többek között azért, mert Eritreában és Nigériában is nagyon rossz a helyzet, és most Gambiában is problémák vannak. A politikai helyzeten kívül a jobb élet reménye az, ami miatt sokan útnak indulnak.


„Át akartam kelni a tengeren” – mondta a 14 éves Isszaa. „Munkát akartam vállalni, hogy a pénzzel tudjak segíteni az 5 otthon maradt testvéremnek.” Két és fél éve indult el Nigerből, de csak egy líbiai menekülttáborig jutott.


Apám gyűjtött pénzt az utamra. Szerencsét kívánt, és elengedett.”

A migránsokat embercsempészek kalauzolják át a sivatagon és a tengeren. Az utazás még így is életveszélyes vállalkozás: a napokban tucatnyi holttestet vetett partra a tenger.


Líbia


Az embercsempészettel szervezett bűnözői csoportok foglalkoznak, és áldozataikat gyakran prostitúcióra kényszerítik, hogy úgymond visszafizessék tartozásukat. Az UNICEF jelentése szerint a prostituáltak többsége Líbiából érkezik Európába.


Ám mivel Líbiában nyoma sincs a stabilitásnak – az országban gyakorlatilag polgárháború dúl –, a jelenség ellen szinte lehetetlen küzdeni.