Megerősítették: meghalt a párizsi merényletek agytrösztje

Fotó: MTI/AP/Militant / Uncredited

-

A Saint Denis-ben végrehajtott rendőri akcióban meghalt Abdelhamid Abaaoud, aki olyan rettegett akart lenni, mint Oszama bin Laden. A hírt az ügyész jelentette be.


A legutóbbi órákig nem volt egyértelmű, hogy életben van-e még a véres terrorsorozat kitervelője. A Brüsszel közelében végrehajtott ma reggeli razziákkal kapcsolatban is felmerült, hogy talán Abaaoudot próbálják elkapni, mert a francia rendőrök szerdai, Saint Denis-i rajtaütése után nem erősítették meg a terrorista halálát.


A nyomozók az ujjlenyomata alapján azonosították. miután a támadásban gyakorlatilag szitává lőtték.Kisöccsét is beszervezte

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a marokkói származású, Belgiumban felnőtt Abaaoudot azzal gyanúsítják, hogy több európai merénylet kitervelésében is részt vett mint az Iszlám Állam terroristája. A belga rendőrség szerint köze volt például a francia Thalys szuperexpresszen történt augusztusi késes támadáshoz, valamint egy Verviers-ben tervezett terrorista akcióhoz, amely csak azért hiúsult meg, mert a rendőrök két merénylőt is lelőttek – mindketten Abaaoud barátai voltak. A férfi látszólag könnyen túlteszi magát azon, ha társait lelövik mellőle – ilyenkor mindig mártírnak nevezi őket.

A 27 éves Abaaoud – akit az iszlám terror világában Abu Umar al-Beljiki néven ismernek – évek óta toboroz dzsihadistákat, akkora elánnal, hogy 2014 januárjában saját, 13 éves öccsét is beszervezte – az öccsét el is keresztelte a média a világ legfiatalabb dzsihadistájának. A kisfiú elragadása miatt emberrablással is vádolják, míg egy belga bíróság már korábban 20 évre ítélte a férfit.


Az elmúlt órák eseményei

  • A francia nyelvű belga köztévé, az RTBF híradása szerint a Brüsszel környéki reggeli razziák során egy embert letartóztattak, de a személyazonosságát nem mondták meg.
  • A francia kormányfő, Manuel Valls közölte, hogy biológiai vagy vegyi fegyverek alkalmazására is képesnek látja a merénylőket. Parlamenti beszédét követően három hónapra meghosszabbították a szükségállapotot.
  • Biztonsági okokból mindenkinek el kellett hagynia a kelet-londoni Aldgate metróállomást.
  • Bombatámadással fenyegettek meg egy Varsóból Egyiptomba tartó repülőt, és ezzel párhuzamosan a Wizz Air bejelentette, hogy a hónap végétől nem repül Hurghadába.
  • Öt terroristagyanús személyt azonosított Olaszországban az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda. Híres épületek, illetve idegenforgalmi nevezetességek ellen tervezhettek merényleteket elkövetni, és Rómában egy bombariadó is volt.


A párizsi terrortámadásról és következményeiről szóló összes cikkünket itt olvashatja.