Megerősítették az orosz kibertámadás tényét

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Az elnökválasztás előtt huszonegy tagállamban észleltek próbálkozást.


Az orosz hackerek valóban behatoltak az amerikai választási rendszer számítógépeibe a 2016-os elnökválasztás idején – mondta a belbiztonsági minisztérium kiberbiztonságért felelős vezetője. Jeanette Manfra szerint az amerikaiak már az elnökválasztás előtt észlelték oroszok kísérleteit.

Manfra titkosított információkról nem beszélhet a nyilvánosság előtt, de annyit elmondhatott "2016-ban huszonegy szövetségi állam rendszerében észleltünk célzott számítógépes támadásokat, de ezek közül nagyon kevés volt a sikerrel is járó behatolás". A számítógépes támadások hátterében nem egyszerűen hackerek álltak, hanem az orosz kormányzat – mondta.

Az NBC 2016 szeptemberében már beszámolt arról, hogy több mint 20 tagállamot támadtak meg hackerek. Meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva a riporter azt mondta: a számítógépes regisztrációs rendszerek működését a hackereknek nem sikerült befolyásolniuk.

Az AP szerdán azt írta, hogy orosz hackereknek, kihasználva az amerikai kibervédelem gyöngeségeit, majdnem sikerült eltulajdonítaniuk az amerikai titkos védelmi technológiákra vonatkozó adatokat.