Megerősítenék az osztrák-magyar határ védelmét az osztrákok

Fotó: MTI / NÈmeth PÈter

-


Megerősítené az osztrák-magyar határ védelmét az osztrák belügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium. Az intézkedés része a hatóságok által az embercsempészet ellen meghatározott ötpontos programtervnek.

A határellenőrzés mellett a Magyarországról érkező vonatok ellenőrzése, a nyomozók számának növelése, a csempészek büntetésének szigorítása és speciális szakértő ügyészek alkalmazása szerepel a tervezett intézkedések között.

Az osztrák APA hírügynökség jelentése szerint a belügyminisztérium jelenleg megbeszélést folytat Magyarországgal az Ausztriába érkező vonatok ellenőrzéséről. A belügyminisztérium közlése szerint az osztrák és a magyar rendőrség közösen fogja a vonatokat és az érintett magyarországi pályaudvarokat ellenőrizni, így megakadályozhatják, hogy az illegálisan utazók Ausztriába menjenek tovább.

A Kronen Zeitung nevű osztrák lap információja szerint a csempészek fejenként két- és nyolcezer euró (600 ezer és 2,4 millió forint) közötti összegért szállítják a bevándorlókat. A nemzetközi csempészbandáknak 2000 óta 15,7 milliárd euró (mintegy 4700 milliárd forint) bevételük származott az illegális bevándorlók szállításából, s ez idő alatt 29 ezer ember halt meg menekülés közben.

Ausztriában az utóbbi hetekben több embercsempészt és általuk utaztatott embert tartóztattak fel, múlt pénteken például az alsó-ausztriai Rannersdorfnál tartoztatták fel azt a bolgár rendszámú furgont, amelyben 42 illegális bevándorló állva és guggolva utazott a hat és fél négyzetméteres rakodótérben, ahol több mint harminc fok volt.