Megérkeztek az első menekültekkel teli buszok a szerb–horvát határra

-

Alig egy nap kellett hozzá, és máris megtette hatását a teljes határzár. Szerda hajnalban már a szerb–horvát határ mellett fekvő Sidbe érkeztek a menekülteket szállító buszok. Onnan a menekültek – mintegy ötven fő – nem elsősorban a horvátországi Tovarnikba vezető határátkelőn, hanem a zöldhatáron mennek tovább, hogy elkerüljék a regisztrációt.


A járművek kedden késő este indultak el a szerb-macedón határtól, Presevo felől. A szerbiai közszolgálati televízió tudósítójának jelentése szerint azok a busztársaságok, amelyek korábban Belgrád és a magyar határ felé szállították a bevándorlókat, felismerve az új helyzetet, hogy Magyarország lezárta a határt, és ott már nem tudnak átmenni a Közel-Keletről érkezők, új járatokat indítottak a vajdasági Sid felé, ahol közúti átkelő működik, amely a horvátországi Tovarnikba vezet.


A szerbiai településen, Sidben egy volt gyermekkórházat alakítottak át ideiglenes befogadóközponttá, ahol a migránsok megpihenhetnek. A B92 szerbiai televízió jelentése szerint a pihenőközpont illetékesei azt mondták, nem számítanak arra, hogy a migránsok sokáig maradnának ott, hanem rövid időn belül továbbindulhatnak Horvátországba.Az M1 Presevóban tartózkodó tudósítója szerda reggel közölte, hogy a buszok már nemcsak Sid felé tartanak, hanem a szintén a szerb–horvát határon fekvő, vajdasági Zombor felé is. Információi szerint szerdára virradóra mintegy ötezren lépték át a macedón–szerb határt, és várhatóan ők is a horvát határ felé indulnak el.

A Jutarnji List című horvát napilap szerint pedig két autóbusznyi migráns érkezett Újlakra (Ilokra) is. A hatóságok közülük tízet előállítottak, mert illegálisan próbálták meg átlépni a határt.


A horvát tévé reggeli helyszíni tudósítása arról számolt be, hogy a menekültek közül sokan nem a hivatalos átkelőt veszik igénybe, hanem a mezőn, gyümölcsösökön vágnak át, Tovarnikból (amelyet mint aknamezőmentes átkelőt ajánlgattak a napokban a horvát hatóságok) rendkívül kimerült, éhes, gyerekekkel menetelő menekültekről adtak hírt a helyszínen tartózkodó civilek és a vöröskereszt munkatársai.


Ranko Ostojic belügyminiszter kedden a sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy bár Horvátország a schengeni egyezmény részese (jóllehet még nem tartozik a schengeni övezethez), sosem szüntette meg határainak ellenőrzését, továbbra is fokozott ellenőrzés van érvényben. Az országban húszezer rendőrt mozgósítottak a menekültprobléma kezelésére, ebből hatezer az államhatárokat felügyeli. A miniszter hozzátette, hogy mindenkit regisztrálnak, és aki nem hajlandó alávetni magát az eljárásnak, azt kiutasítják az országból.