Megérkeztek az amerikai deszantosok Ukrajnába

-

Azért érkeztek az országba, hogy az ukrán hadsereg katonáit képezzék ki. Pontos számukról nem adtak hírt, bár korábban 290-ről beszéltek.


Geoffrey Pyatt, Washington ukrajnai nagykövete a Twitter-oldalára posztolt több képet is, amelyen amerikai deszantosok érkeztek a lembergi (lvovi) repülőtérre.Pyatt szerint a 173-as amerikai deszantos dandár katonái az ukrán Nemzeti Gárda katonáit fogják kiképezni. A diplomata nem közölte, hogy hány amerikai deszantos vesz részt az oktatásban, és ez hol lesz – közölte az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál.


Korábban Arszen Avakov ukrán belügyminiszter és a Pentagon is arról tájékoztatott, hogy 290 amerikai deszantos érkezik a Lemberg melletti javorivi gyakorlótérre, s erről előzőleg Petro Porosenko ukrán államfő állapodott meg Joe Biden amerikai alelnökkel. A kiképzéseken a Nemzeti Gárda 900 katonája vesz részt. A kiképzések nyolchetesek, és három szakaszban zajlanak háromszáz-háromszáz ukrán gárdista részvételével. Utána hadgyakorlatot tart az ukrán hadsereg.

Egy hónappal ezelőtt egy kis létszámú, 35 fős brit katonai egység kezdte meg az ukrán katonák kiképzését a dél-ukrajnai Mikolajivban.