Sorra jutnak át a menekültek Ausztriába

Fotó: AFP / JOE KLAMAR

-

Buszok szállítják a bevándorlókat a határhoz, a rendben, de lassan zajlik az elcsigázott bevándorlók elszállítása. A határnál 20 kilométeres dugó alakult ki. Közben újra megtelt a Keleti a menekültekkel, de értük már nem indít buszokat a kormány.Tudósítónk jelentése szerint reggelre megérkeztek a menekülteket szállító buszok a hegyeshalmi határátkelőhöz. A forgatókönyv elméletben egyszerű: a járművek a két határ közötti senki földjén állnak meg, a menekültek pedig átszállnak az osztrák buszokra, amelyek a legközelebbi vasútállomásra szállítják őket, innen pedig vonattal utaznak tovább Salzburgba és Bécsbe.

A gyakorlatban mindez nagyon lassan megy, mert addig nem lehet leszállni a magyar buszokról, míg nincs hely az ausztriai csatlakozáson, az osztrák oldalon pedig csak néhány busz ingázik a határ és a nickelsdorfi vasútállomás között, utóbbi már így is megtelt a menekültekkel. Egy ideig a buszok és az autók ugyanabban a sorban álltak, majd az autók előtt lezárták a Bécs felé vezető oldalt, így már több mint 20 kilométeres a dugó az M1-esen. Az autókat korábban azért is megállították a határnál, hogy a buszoknak legyen helyük visszafordulni. A buszokat négyesével engedik át a határon

A menekülteknek, miután leszálltak a magyar buszokról, 6-700 métert kell gyalogolniuk az osztrák buszokig, közben azonban pokróccal, teával várják őket a vöröskeresztesek és a civilek, és egy egészségügyi sátort is felállítottak. Sonja Horner, az ÖBB osztrák állami vasúttársaság szóvivője közölte, az első vonat, 450 menekülttel már el is indult, és várhatóan 10.30-ra ér Salzburgba.


Menekültek a senki földjén.


A buszok budapesti indulása sem ment könnyen, egy lapunknak nyilatkozó sofőr szerint péntek este 8-kor szóltak nekik, hogy azonnal menniük kell. Zsámbéknál dulakodás is kitört, miután többen vártak buszra, mint ahány hely volt. Közben a főváros több buszt küldött, korábban negyven járműről volt szó, szombat reggel ugyanakkor egy közleményben hatvan busz indításáról írtak, míg Kovács Zoltán kormányszóvivő reggel már 90 buszról beszélt.Mint megírtuk, alig indultak el a menekülteket szállító első buszok a határra, a főváros vezetése azonnal közleményt adott ki, hogy felfüggesztik „a Verseny utcai ideiglenes szociális blokk kialakítását”.

Éjjel mindenkit elvittek a Keleti pályaudvarról, hajnalra viszont újra megtelt menekültekkel az aluljáró. Találgatják, mi lesz velük, őket is elviszik-e Ausztriába. Nekik alighanem csalódniuk kell, Kovács Zoltán kormányszóvivő ugyanis bejelentette, hogy nem indul több illegális bevándorlókat szállító busz. MInt mondta,a migránsok elszállításáról pénteken született döntéssel a kormány célja a veszélyhelyzet elhárítása volt, így az intézkedés egyszeri volt. Sem a Keletiből, sem befogadó állomásokról nem szállítanak több migránst a határra.