Megérkezett Tóbiás, az első fekete gólya Gemencbe

-

A gólyát 1999-ben gyűrűzték meg Bogyiszló környékén, a mostani fészektől nem messze. 2013 óta ugyanerre a bekamerázott fészekre érkezik meg.


Megérkezett az első fekete gólya, Tóbiás a Gemenci erdőbe, ahol a folyamatosan üzemelő webkamerákon keresztül bárki nyomon követheti az interneten ezeknek a fokozottan védett madaraknak az életét. Tóbiás évek óta nagyon korán repül vissza Afrikából, a fekete gólyák többsége ugyanis március 15-e körül jön.

A fészekre februárban új kamerákat szereltek, és a gólya érkezésekor azonnal el is indították. Ezt a fekete gólyát 1999-ben gyűrűzték meg Bogyiszló környékén, a mostani fészektől nem messze. 2000 januárjában Izraelben azonosították, majd kilenc évvel később szintén a Jordán folyónál találkoztak vele. Tóbiás 2013-óta erre a bekamerázott fészekre érkezik meg, ami azt jelenti, hogy a születési helyétől, tehát attól a fészektől, ahol kikelt a tojásból, körülbelül 5 km távolságra fészkel.A fekete gólyák tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek.

A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át. Magyarországon jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár a Gemencben.