Megérkezett Kanadába az ebola?

-

Ebola gyanújával fekszik kórházban egy férfi Kanadában, miután visszaérkezett Nyugat-Afrikából – tudatta az AP hírügynökség.


A pontos diagnózisra még várni kell; a férfi leleteit most elemzik a kanadai közegészségügy Nemzeti Mikrobiológiai Laborjában – mondta Denise Werker, a saskatchewani helyettes tisztifőorvos.

„Jelenleg annyit tudunk, hogy van egy súlyosan beteg férfi, aki Libériában járt, ahol az ebola is jelen van”
– jelentette ki Werker. Az egészségügyi hatóság helyettes vezetője hozzátette, hogy a saskatooni kórházban kezelt férfi ápolói és orvosai elővigyázatosságból maszkot, kesztyűt, köpenyt és lábvédőt is viselnek. A férfinak egyébként az utazása alatt nem jelentkeztek a tünetei, igaz, a lappangási periódus ennél a vérzéses láznál 21 nap – írja az AP.


Terjed az ebola

Vasárnap arról írtunk, hogy Guinea több mint másfél millió lakosú fővárosát, Conakryt is elérte a nyugat-afrikai országban kitört ebolajárvány. A betegségről tudni kell, hogy főképp Afrikában van jelen, és vérrel, illetve más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik többek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás, bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus főként a kórházi ápolásban és a temetkezésben részt vevő embereket tizedeli meg. Az ebola nagyon erősen fertőző, és nincs ellene orvosság. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték. Azóta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 15 ebolajárvány pusztított Afrikában.