Megérkezett Floridába az orkán erejű szél

Fotó: AFP / RICARDO ARDUENGO

-

A tenger felett az Irma tovább erősödhet. A biztosítók már a jövőt tervezik.


A Florida Keys szigetcsoporton már észlelték az Irma hurrikán első orkán erejű széllökéseik – közölte az amerikai hurrikánközpont. Az NHC szerint az egyik állomáson óránkénti 119 kilométeres szelet mértek. Az Irma közepe óránkénti 200 kilométeres széllel Florida Keys felé tart, és kevesebb mint 160 kilométerre van a szigetcsoporttól.

Floridában már az első károk is bekövetkeztek. Rick Scott kormányzó szerint az erős szél és esőzés miatt 76 ezer ember maradt áram nélkül. Scott figyelmeztetett, hogy a vihar életveszélyes. Több mint hatmillió embert szólítottak, fel, hogy menjenek biztonságos helyre a vihar útjából.

Az NHC szerint az Irma hurrikán átmérője több mint 560 kilométer, és a központja feltehetően az állam nyugati részét érinti majd, de a keleti parton fekvő Miami sincs biztonságban. Az NHC arra számít, hogy a hurrikán tovább erősödhet, mert miután elhagyta Kubát, olyan vízfelület fölé ért, amelynek hőmérséklete meghaladja a 30 Celsius-fokot, és ez tovább táplálja a hurrikán erejét.


Hatalmas kifizetések

A Karib-tengeri térségben és Észak-Amerikában tomboló hurrikánok mintegy 200 milliárd dollár kárkifizetést jelenthetnek a biztosító cégeknek – mondta a Lloyd's of London vezérigazgatója. Inga Beale szerint a legrosszabb forgatókönyv kezd megvalósulni: a Harvey hurrikán komoly áradásokat okozott, majd megérkezett az Irma legalább 131 milliárd dolláros kárral, és ehhez hozzáadódik a hamarosan lecsapó José hurrikán rombolása.

A Lloyd's vezérigazgatója szerint bár gigászi összegeket kell kifizetni a károsultaknak, a biztosítók sem járnak rosszul, hiszen jövőre emelhetik a természeti károkra vonatkozó biztosítási díjakat. Mivel az elmúlt években a hurrikánok nem okoztak túlságosan nagy kárt, jelentősen csökkentek a természeti katasztrófákra köthető biztosítási díjak.