Megérkezett az iszlamista terror

Fotó: ANADOLU AGENCY / Lukas Barth

-

Az iszlamista terror megérkezett Németországba, ezért fel kell lépni a lakosság védelmében, és nem szabad „relativizálni” a problémát – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök.


A jobboldali CSU elnöke a berlini vezetés nyilatkozataira utalva hangoztatta: elfogadhatatlan az az érvelés, hogy a politika nem ígérhet teljes biztonságot, elfogadhatatlan az iszlamista terrorizmus „relativizálása” annak mérlegelésével, hogy a lakosság különböző csoportjában mekkora a bűnözés, és nem elég higgadtságot kérni az emberektől, hanem mindent meg kell tenni a közbiztonság erősítéséért.

A polgárok higgadtsága fontos, de nem helyettesítheti az állami védelmet. Az emberek félnek és válaszokat várnak az államtól, ezért „végtelen viták” helyett lépni kell – húzta alá Horst Seehofer.

Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter a menekültek által elkövetett würzburgi és ansbachi, a hatóságok előzetes megállapításai szerint iszlamista hátterű támadásról szólva kiemelte: az utóbbi hónapokban „sajnos az is kiderült, hogy a menekültek útvonalait terroristák és bűnözők is használják, akik menedékkérőnek adták ki magukat, ezért nem szabad alkalmazni a nyitott határok politikáját”.

A határon belépésre jelentkező menedékkérőket fel kell tartóztatni, ha nem igazolják hitelt érdemlően személyazonosságukat, és ki kell vizsgálni, hogy kicsodák. Továbbá fokozottabban kell ellenőrizni, hogy „mi folyik a menekültszállásokon” – utalt arra, hogy az ansbachi pokolgépes merénylet elkövetőjének szállásán további robbanószerkezetek előállítására alkalmas anyagokat és tárgyakat találtak.

Az elutasított vagy bűncselekmény miatt elítélt menedékkérőket következetesebben ki kell toloncolni, és szakítani kell azzal a „tabuval”, hogy senkit nem szabad visszaküldeni olyan országba, ahol háború van – mondta a miniszter, rámutatva, hogy például Afganisztán számos területe megfelelően biztonságos afgán állampolgárok tartózkodásához.

Joachim Herrmann arról is beszélt, hogy szélesíteni szükséges a Bundeswehr – a német hadsereg – belföldi bevetésének lehetőségét, és a felszerelés és a létszám fejlesztésével, valamint jogszabályi változtatásokkal meg kell erősíteni a rendőrséget. Mint mondta, „meg kell védenünk azokat, akik védenek minket”.