Megérkezett az első két sérült a Honvédkórházba

Fotó: AFP / MARTIN BUREAU - illusztráció

-

Másod- és harmadfokú égési sérülésekkel érkezett vasárnap délután a budapesti Honvédkórházba a pénteki veronai buszkatasztrófa két súlyos sérültje.


Tamás Róbert, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ igazgatója vasárnap este tartott sajtótájékoztatóján elmondta: információk szerint vasárnap délután fél hét előtt a baleset harmadik, Budapestre mentőautóval érkező súlyos sérültje is átlépte a határt, és várhatóan este 8 óra körül érkezik az intézményükbe.
A kórházba érkezett első két sérült, 50-60 év közötti férfi és nő állapota stabil - közölte Tamás Róbert megjegyezve, hogy a testi és főleg lelki sérüléseik kezelése hosszú ideig tarthat. Az égési sérüléseik ellátása mellett pszichológus foglalkozik velük.

Az igazgató azt is mondta, hamarosan érkezik hozzájuk a baleset egy harmadik súlyos sérültje, őt mentővel szállítják az intézménybe végtagtörésekkel és égési sérülésekkel, holnap pedig megérkezik egy negyedik sérült is.

Két válságos állapotú sérült kivételével ma a legtöbb túlélő hazaérkezik.
Magyarországról húszfős egészségügyi csapat, pszichológusok, orvosok, mentők utazott Olaszországba. Mire kiértek, az orvosi ellátás nagy részét már megkapták a sérültek, a magyarok elsősorban pszichológusi segítséget tudtak adni, a kórházból kiengedettek utógondozásában vettek részt, illetve a sérültek hazahozatalát szervezték - írja az Origo.

A túlélők többségének amnéziája van, nem tudják felidézni, mi történt a baleset előtt, többen csak a kórházban tértek magukhoz.

Aki csak tehette, már elindult Olaszországból hazafelé. A sérültek többségét rokonok, ismerősök hozzák haza.

A két válságos állapotban lévő sérült beazonosítása egyelőre nem történt meg: olyan súlyosan összeégtek, hogy DNS, illetve fognyomat-vizsgálatokra lesz szükség, ahogy szintén több napig tartó vizsgálatokkal azonosítják majd az olasz hatóságok a baleset 16 áldozatát.