Megéri magyarországi szállodát venni

Fotó: MTI/Manek Attila / MTI/Manek Attila

-

Megjelennek azok a befektetők, akik eddig irodaházakban és bevásárlóközpontokban voltak érdekeltek.


Az ingatlanárak emelkedése és a turizmus szárnyalása miatt a nemrég eladott Sofitel után más szállodákat is értékesíthetnek – írja a Világgazdaság. A lap szerint a szállodaiparban beköszöntő felújítási hullám az elöregedett épületek akár milliárdos nagyságrendű rekonstrukciójához szükséges pótlólagos források bevonását teszi elengedhetetlenné. Ez a nagy ingatlanalapok felé tereli az épületek tulajdonosait és üzemeltetőit. A tranzakciós hullámmal előreláthatóan hamarosan révbe ér néhány új üzletkötés.

Hegedűs Attila, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. igazgatója szerint az emelkedő ingatlanárak, a javuló szállodafoglaltság és szobaárak megfelelő beszállási lehetőséget kínálnak az ingatlanbefektetési piacon korábban döntően irodaházakat és bevásárlóközpontokat preferáló üzleti körnek.

A kelet-közép-európai hotelbiznisz mellett szól az, hogy itt kisebb befektetett pénzzel lehet hasonló hozamot elérni, mint Nyugat-Európában. Míg Berlinben 5000 eurós négyzetméteráron lehet ingatlant vásárolni, Budapesten most 2000 eurós az átlagár, és az irodaházak 6-7 százalékával szemben a hotelpiacon 7-8 százalékos a hozamszint, azaz 12 éves a megtérülési időszak, ami versenyképes ajánlat a kontinensen.