Megér 4 forintot az egészsége?

Fotó: Stockphoto / Maxim Kostenko

-

A kézmosás világnapja van, kiszámoltuk, mennyibe kerül, ha odafigyelünk a tisztaságra. Napi egy alkalom megúszható éves szinten 3,6 ezerből, a gyakori kézmosásnál 12 ezer forint lesz a számla. Plusz egy rakás elkeserítő adat a kézmosás világából.


A Buksza sok világnapot teljesen feleslegesnek tart, de a kézmosásét éppenséggel nem. Például azért, mert – az ÁNTSZ összefoglalója szerint – a betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezéssel terjed, és néhány óra alatt 500-1000 baktérium kerülhet a kezünkre. A baktériumok között vannak olyanok, amelyek húsz percig vannak életben, de vannak olyanok is, amelyek órákig fertőzőképesek. Leggyakrabban légúti fertőzéseket (nátha, influenza, tüdőgyulladás) és fertőző hasmenéses megbetegedéseket okozhatnak, a leghatásosabb ellenszer pedig a kézmosás. Kézmosás indokolt evés előtt; köhögés és tüsszentés, vécézés után, valamint amikor megérkezünk valahová, egyszóval gyakran.


A kézmosási számlát a gyakoriság és a vízfogyasztás szabja meg (a melegvíz-előállítási költség kimatekozásától az egyszerűség kedvéért eltekintünk).


Egy kézmosás körülbelül 3-6 liter vizet emészthet fel, így az egyik forgatókönyvnél napi 5 kézmosásnál 3 liter víz fogy, a másiknál napi 8 kézmosással esetenként 6 literrel számoltunk. A takarékosabb megoldásnál tehát naponta ötször 3 liter víz elfogyasztásával mosunk kezet. Így évente 5,48 köbméter vizet fogyasztunk. Ennek a díja – az országos átlagos víz- és csatornadíjjal számolva – 3605 forint, egy kézmosás pedig alig 2 forint. A másik forgatókönyvnél naponta 48 liter megy el kézmosásra, ez pedig éves szinten 11 620 forint. Kézmosásonként így közel 4 forint a számla.


Néhány izgalmas és elkeserítő adat a kézmosás világából (forrás: Michigan University, GlobalHandwasingDay.org, ÁNTSZ)

  • Az átlagember 6 másodpercig mos kezet vécézés után.
  • Az emberek 39 százaléka mos kezet evés előtt.
  • 10 százalék egyáltalán nem mos kezet vécézés után.
  • A mobilok 16, a bankjegyek 14, a bankkártyák 10 százaléka ürülékkel szennyezett.
  • A fejlődő országokban még napjainkban is több mint 3,5 millió 5 év alatti kisgyerek hal meg hasmenéses megbetegedésben és tüdőgyulladásban, pedig alapos kézmosással a hasmenéses megbetegedések száma átlagosan 45 százalékkal, a légúti megbetegedések száma pedig 23 százalékkal csökkenthető.


Végül az ÁNTSZ iránytűje az alapos kézmosáshoz:

  • Nedvesítsük meg a kezünket, használjunk meleg vizet.
  • Szappanozzuk be a kezünket. Ehhez megfelel a közönséges, nem antibakteriális szappan is.
  • Dörzsöljük át a kezünket legalább 20 másodpercig. Mossuk meg a tenyeret, a kézfejet, a csuklót, az ujjak közét és a köröm alatti részt is (ehhez körömkefét is használhatunk).
  • Öblítsük le a kezünket bő, folyó vízzel.
  • A kézmosást követően kerüljük az agyonhasznált törülközőket. Ha nem áll rendelkezésre tiszta és száraz törülköző, részesítsük előnyben a papírtörlőt.