Megélhetési rezsicsökkentés jön

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Jövőre 20 százalékkal csökkentené a kormány a tej, a tojás, és a baromfihús áfáját, ami a megélhetést segíti mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Vizsgálják a tejimport csökkentésének lehetőségét is.


A kenyér áfájának csökkentését nem javasolja a kormány, mivel 250-féle kenyér létezik Magyarországon, és nehéz lenne eldönteni, hogy az adócsökkentés melyikre vonatkozzon - mondta Lázár János.

Az áfa 5 százalékosra csökkentése a tojásra, a tejre és a baromfihúsra vonatkozik, és összesen 100 milliárd forintot jelent.

A kormány döntött a hazai tejtermelők megsegítéséről is, és vizsgálják a a tejimport korlátozásának lehetőségét, és azt, hogy a Magyarországon termelt tej hogyan vihető be a közétkeztetésbe. Az importtejet beszállítók, az ezzel kereskedők fokozottabb ellenőrzésekre számíthatnak.

A termelők ezen kívül kiemelt állami támogatást kaphatnak, és a fejlesztés lehetőségét megnyitják a nagy cégek előtt is.

Lázár János a magyarországi tejtermelők nehéz helyzetét egyebek mellett az európai kvóta eltörlésével, az orosz embargóval, a távol-keleti piacok lassabb növekedésével és az élelmiszeripar állapotával magyarázta.