Megegyezés nincs, a tárgyalások folytatódnak az iráni atomprogramról

Fotó: RIA Novosti / Valeriy Melnikov / RIA Novosti / Valeriy Melnikov

-

A nyugati hatalmak enyhítenének az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot.


Nem lesz megállapodás június 30-ig az iráni atomprogramról, a tárgyalások résztvevői abban maradtak, hogy a határidő lejárta után is folytatják az egyeztetéseket.

Az iráni küldöttség szóvivője azt mondta, "amennyiben sok munka marad hátra, akkor a delegációk július 1-jét követően is Bécsben maradnak, hogy tovább tárgyaljanak egy jó megállapodás megkötése érdekében".

Korábban Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt hangsúlyozta: nehéz, de nem lehetetlen egyezségre jutni az atomprogramról szóló tárgyalásokon. "Ha a tárgyaló felek mindegyikénél megvan az erős politikai akarat ezekben az utolsó pillanatokban, akkor meg tudjuk csinálni".

A brit külügyminiszter kijelentette, hogy több ponton még mindig jelentős nézetkülönbségek vannak a nukleáris programot illetően. "Már többször mondtam és most újra elmondom, inkább ne legyen egyáltalán megállapodás, mintsem egy rossz megállapodás. Vannak olyan vörös vonalak, amelyeket nem léphetünk át, és mindannyiunknak nagyon nehéz döntéseket kell meghoznia" - mondta Philip Hammond, aki szerint a felek között nincs egyetértés az április elején kötött keretegyezmény részleteinek értelmezésében.

Irán és a hatok csoportja áprilisban megállapodott egy keretszerződésben, amely lehetővé teszi egyes polgári rendeltetésű atomlétesítmények működését azok nemzetközi ellenőrzése fejében az Irán elleni szankciók feloldásáért. A tárgyalófelek június 30-át határozták meg az átfogó, végleges megállapodás határidejének. Az egyezség értelmében a nyugati hatalmak enyhítenének az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot. A nyugati hatalmak azzal vádolják Iránt, hogy titokban atomfegyverek kifejlesztésén dolgozott, míg az iszlám köztársaság vezetése tagadja ezt.