Megduplázódótt az akadálymentesítési támogatás

-

Január elsejével 300 ezer forintra nőtt az akadálymentesítési támogatás összege, és nem csak egyszer, hanem tízévente újra lehet igényelni, közölte az Emmi.


A fogyatékos embereket segítő szervezetek is több támogatást kapnak. A 2016-os évre vonatkozó költségvetési törvény alapján jövőre 1,2 milliárd forinttal emelkedik a támogató szolgáltatásokra és közösségi ellátásokra szánt összeg.

"A támogató szolgálatok munkája elengedhetetlen ahhoz, hogy a fogyatékossággal élők esélyt kapjanak az autonóm, önálló életre, ne szoruljanak be az otthonukba és szigetelődjenek el a társadalomtól. A szolgálatok alapvetően két feladatot látnak el: a fogyatékossággal élők szállítását és otthoni gondozását.", áll a minisztérium közleményében.

A kormány első körben tavaly ősszel 45 millió forinttal, majd idén januárban 340 millió forinttal emelte a támogatási összeget. Az Országgyűlés tárgyalta az Országos Fogyatékosságügyi Programot és a pártok egyöntetűen elfogadták a 2015-2025- ös évekre szóló hosszú távú stratégiát, emeli ki a közlemény.