Megduplázódhat Gyurcsány parlamenti fizetése

-

Az új ciklusban a parlamenti képviselők nagy része kevesebb pénzt kap majd az Országgyűléstől. Hiába háromszorozódik ugyanis meg az alapfizetésük, a pótdíjak, a költségtérítés és a lakhatási támogatások elvesztése miatt kevesebb lesz a jövedelmük. Akadnak azonban szerencsés kivételek; például Gyurcsány Ferenc.


Az új ciklusban a parlamenti képviselők fizetését a helyettes államtitkárokéhoz igazították, vagyis alapesetben 748 ezer forintot keresnek majd, de a fizetéseket millióssá duzzasztó bizottsági pótdíjaktól, a választókerületi pótlékoktól és egyéb költségtérítésektől elesnek majd. A Blikk számításai szerint mindössze 75-en kaphatnak ennél magasabb illetményt. A bizottsági alelnököknek 20 százalékkal jár több, a tíz jegyző, a 15 bizottsági elnök és a tizenegy frakcióvezető-helyettes 997 ezer forintot vihet haza. Az öt parlamenti alelnök és az öt frakcióvezető miniszteri besorolásba kerül, azaz havonta 1,1 millió forintot kapnak. A házelnöknek miniszterelnöki bér jár, azaz 1,5 millió forint, és ez még kiegészül a képviselői alapfizetés 30 százalékával, vagyis 1,735 millió forint az elnöki fizetés. Kövér veszít, Gyurcsány nyer Így ugyan a házelnök keresi majd a legtöbbet a ciklusban, de ha Kövér László marad ezen a poszton (és ez már szinte biztos), akkor mégis ő lehet a legnagyobb vesztese a képviselői bérrendezésnek. Eddig ugyanis az ő fizetése 2,481 millió forint volt, viszont most már nem jár neki a 626 ezer forintos költségtérítés és a lakhatási támogatás sem, így Kövér fizetése 30 százalékkal csökkenni fog. A legnagyobb nyertes egy bravúros fordulattal pedig Gyurcsány Ferenc lehet. Ő jelenleg csupán 371 ezer forintot keres, fizetése azonban további 377 ezer forinttal fog kikerekedni. Gyurcsány a Blikk számításaira reagálva azt nyilatkozta, hogy ő az első perctől kezdve minden, a politikából származó bevételét civilszervezeteknek ajánlja fel. „Így tettem annak idején a miniszterelnöki fizetésemmel is, és ugyanígy hozzájuk kerül a jövőbeni képviselői fizetésem. ”


Juttatások a 2014-ben felálló új parlamentben

Az új parlamentben több, mint háromszorosára nő a havi tiszteletdíj összege, pontosabban az alapdíjé. Emelkedik a frakcióvezetők, frakcióvezető-helyettesek és bizottsági elnökök juttatása is JUTTATÁSOK:
  • Tiszteletdíj: 744 877 Ft (eddig 231 900 Ft)
  • A képviselőcsoport vezetője a képviselőcsoport által meghatározott összegű tiszteletdíjra jogosult, maximum 1 296 321 Ft
  • A képviselőcsoport vezetőjének helyettese: 997 170 Ft
  • OGY bizottság elnöke, az Országgyűlés jegyzője 997 170 Ft
  • OGY bizottság alelnöke cca 322 400 Ft
A magasabb jövedelemmel párhuzamosan szigorodnak az összeférhetetlenségi szabályok: a képviselőség összeegyeztethetetlen lesz minden más állami, önkormányzati és gazdasági tisztséggel és egyéb kereső foglalkozással, kivéve egyes szellemi munkákat mint például a tudományos tevékenység, a művészet vagy az oktatás. Megváltozik a most automatikusan járó választókerületi pótlék valamint a lakhatási támogatás rendszere is. A képviselők névre szóló és egy, saját vagy házastrás tulajdonában álló gépkocsival igénybevehető üzemanyagkártyát kapnak, amit először egy negyedévre előre, majd havonta lehet feltölteni. Az összeg attól függ, hogy a képviselő milyen messze lakik Budapesttől – ha közelebb akkor akár minden nap megteheti az utat oda-vissza, ha messzebb akkor biztosan nem -, hogy egyéni választókerületet is képvisel-e – mert akkor a távolság függvényében nő a megtehető út -, és például nem lehet akármekkora hatalmas motorral üzemelő autó fogyasztását elszámolni Az autót tömegközlekedésre is fel lehet cserélni, de mindkettő nem jár. Ha valakinek szüksége van rá – mindenekelőtt nincs lakása Budapesten - az Országgyűlés Hivatala biztosít számára egy legalább 35, de legfeljebb 50 négyzetméter alapterületű házat vagy lakást, de az erre fordítható összeg is korlátozott. További juttatásként az Országgyűlés Hivatala biztosít felszerelt irodát, postai és elektronikus hírközlési szolgáltatásokat, elektronikus aláírási lehetőséget, mobiltelefont, és a minimálbér 30 százalékáig állja a mobilszámlát is.