Megdőlt egy hidegrekord, de napsütéses hétvége jön

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-


A felhőtlen éjszakát követő hajnalban a Nógrád megyei Zabaron megdőlt a napi országos hidegrekord – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel az MTI-vel.

A július 11-én mért eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet, 3,2 Celsius-fokot 1937-ben Dobogókőn mérték. Szombat hajnalban azonban a fagyzugos Zabaron 3,1 fokig csökkent a hőmérséklet. Nyírlugoson is megközelítette a minimális hőmérséklet a korábbi rekordot, ott 3,5 fokot mutatott a meteorológiai szolgálat műszere – jegyezték meg.

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint ennél azért melegebbre lehet számítani: Szombaton ragyogóan napos idő lesz, csak kevés gomolyfelhő jelenik meg az égen, melyből nem alakul ki csapadék. Reggel 11, délután 27 fok körül alakul a hőmérséklet. Élénk lesz az észak-nyugati szél. Este is marad a derűs időjárás, 19 fok körüli értékeket mérhetünk.

Vasárnap délelőtt derült időre számíthatunk, majd délután felhősödés várható és főleg a Dél-Dunántúlon és Észak-keleten zápor, zivatar is kialakulhat. Megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik az észak-nyugati szél. 30 fok körüli kánikula lesz.

A Balaton Siófoknál 23 fokos, a Velencei-tó 22 fokos. A Duna Budapestnél 23 fokos, a Tisza-tó hőmérséklete Abádszalóknál 24 fok.

Európa középső részét – az elmúlt napok viharos időjárása után – száraz levegő tölti ki. A sok napsütésben 22 és 30 fok közé melegszik a levegő. A kontinens délnyugati területein továbbra is forróság van, hiszen többfelé kúszik 35 fok fölé a hőmérő higanyszála.