Megdőlhet egy hiedelem: a diétás szénsavas italok is hizlalnak

-

A diétás szénsavas italokat rendszeresen fogyasztók akár háromszor vastagabb hájréteget is növeszthetnek a hasukra azoknál, akik nem isznak ilyeneket.


Egy cukorral édesített szánsavas üdítőből vagy energiaitalból egy doboznyi körülbelül 30-40, egy félliteres adag pedig akár 70-80 gramm cukrot is tartalmazhat., és mivel azt mindenki tudja, hogy a cukor egészségtelen, sokan választják a diétás változatokat.

Egy új tanulmány szerint viszont azok, akik rendszeresen isszák a diétás szénsavas italokat, vastagabb hájréteget növesztenek a hasukra, mint azok, akik nem fogyasztják ezeket.
A hasi elhízás növeli a szív-érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a metabolikus szindróma, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Amerikai kutatók csaknem 10 éven át követték 749 hatvanöt évesnél idősebb mexikói amerikai, illetve európai amerikai szokásait, és az adatok kiértékelése után azt találták, hogy a diétás italok híveinek átlagosan 2,11 centis úszógumival nőtt a dereka, a napi fogyasztóké 3,04 centiméterrel, míg azoknak, akik nem ittak diétás szénsavas italokat, 0,77 centiméterrel.

A kutatás azt is megmutatta, hogy a legtöbb hasi zsírt az európai amerikai, amúgy is túlsúlyos férfiak szedték fel magukra.
Az eredményeket egyébként különböző szakmai, illetve civil szervezetek máris megkérdőjelezték, és annyi bizonyos, hogy nincs egyértelmű magyarázat arra, hogy hogyan függ össze az elhízás a diétás üdítőkkel.
Egy lehetséges magyarázat, hogy azok, akik megnyugtatják magukat azzal, hogy a diétás italokkal kevesebb kalóriát vesznek magukhoz, jobban eleresztik a gyeplőt, amikor hizlalóbb ételekről van szó.
Az is elképzelhető, hogy az édesítőszerek, illetve a szénsavas üdítőkben található savak befolyásolják a bélbaktériumok működését, a szervezetnek a más élelmiszerekből származó cukor lebontására való képességét, illetve az agynak azt a területét, amelyik az éhséget szabályozza.