Megdöglött a vietnamiak 200 kilós kedvenc teknőse

Fotó: VIETNAM NEWS AGENCY / VIETNAM NEWS AGENCY

-

Hatalmas trauma ez a vietnamiaknak.


A Vietnam függetlenségi szimbólumának tartott, szinte szentként kezelt óriásteknős döglött meg még kedden, jelentette be a helyi állami média. A bánat pedig olyan hatalmas az országban, hogy lehetséges, emiatt késik az új kommunista vezetés hatalomátvétele.


Nem csak a vietnamiaknak, hanem az egész világnak is szomorú hír ez, ugyanis ebből a lágypáncélú teknősből így már csak három maradt a Földön – írta az AFP. Kettő egy kínai állatkertben, a harmadik pedig Hanoinál egy tóban.

A most kimúlt vietnami kedvenc is Hanoi mellett lakott, csak egy másik tóban. Azt nem tudni pontosan mennyi idősen találta meg a halál, szakértők 80-100 évesnek saccolták, és mintegy 200 kiló volt.

Az óriásteknőshöz egy mese is kapcsolódik, amit az iskolásoknak is tanítanak. Eszerint ő őrizte a tóban a kardját Le Lojnak, aki a vietnamiak 15. századi hőse, miután felszabadította népét a kínai uralom alól.

A teknős halálát már kedd este bejelentette az állami média, de később a kommunista kormány hatására visszavonták. Az állatot a tó egyik kis szigetén található templomban ravatalozták fel, lehet, később be is balzsamozzák.