„Megdöbbentő”, hogy hány orvoshoz járt Lubitz

Fotó: MTI/MTVA / Daniel Naupold

-

Minimum öt doktor kezelte, köztük pszichiátriai specialista és neurológus, írta a Spiegel.


Andreas Lubitz „megdöbbentő számú” orvoshoz járt, mielőtt a hegynek vezette volna a Germanwings-gépet a francia Alpokban, írja a Spiegel az ügyet ismerőkre hivatkozva. A lap azt írja, hogy egy hivatalos jelentés összegzése szerint minimum öt orvos kezelte őt, köztük pszichiátriai specialista és neurológus is.

„Egy ilyen fiatal embernél ez elképesztő” – mondták a Spiegelnek az ügyet vizsgálók. A Spiegel hozzáteszi, hogy a 27 éves Lubitz a jelek szerint egyrészt minden követ megmozgatott, hogy kikezeljék, másrészt lehet, hogy nem akarta, hogy egyetlen orvosnál fusson össze az összes problémája, aki így teljesen tisztában lehetett volna a pilóta állapotával.


Lubitzot az eddigi információk szerint a katasztrófa napján kiírta egy orvos, de ő a papírt széttépte, és mégis elment dolgozni. Mindez arra utal, hogy a betegségét titkolta a főnökei előtt. A düsseldorfi ügyész egyelőre hivatalosan annyit mondott, hogy Lubitz súlyos depressziója 2009-ben kezdődött, amikor meg kellett szakítania a pilótakiképzését. Akkor öngyilkos hajlamokkal kezelték, de aztán átment minden teszten.

Más információk szerint Lubitznak egy baleset miatt a látásával is gondok voltak, és attól tartott, hogy mindez kettétörheti a karrierjét. Kiderült az is, hogy Skydevil néven depresszióra, migrénre, kettős látásra, halláskárosodásra keresett rá a neten.


Vasárnap a Welt am Sonntag azt írta, a Lufthansa nem informálta a légügyi hatóságokat a 2009-es depresszióról, a hatóságnak nem volt tudomása olyasmiről, ami mentális betegségre utalt volna. A Lufthansa annyit közölt: a cég betartotta az információszolgáltatási kötelezettségét.