Megbüntették Obamát, nem mehet Donyeck megyébe

Fotó: Europress/AFP/Spencer Platt / Europress/AFP/Spencer Platt

-

Szankciókat léptetett életbe az úgynevezett donyecki népköztársaság Barack Obama és Angela Merkel ellen: az amerikai elnök novemberig, a német kancellár szeptemberig nem léphet a megye területére.


A döntést a „donyecki népköztársaság” vezetése hozta, számol be a frissen életbe léptetett szankciókról a Cink. A két politikus mellett hasonló kitiltás vár Catherine Ashtonra, az Európai Bizottság külügyi biztosára. David Cameron brit miniszterelnök ellen viszont csak akkor lép életbe a szankció, ha nem vizsgálja felül az új ukrán vezetéshez való viszonyát. Valamennyi politikus bűne az volt, hogy támogatták Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő „népirtó doktrínáját”.


Nincs új a Nap alatt: magyar mintát másolnak a donyeckiek

A Heves megyei Ivád polgármestere - Ivády Gábor, aki egy ideig az LMP parlamenti képviselője volt - 2009-ben kitiltotta a településről, mindazokat, akik 2002 óta miniszterelnöki, önkormányzati, illetve belügyminiszteri, szociális, pénzügyminiszteri, gazdasági, munkaügyi, illetve vidékfejlesztési miniszteri posztot töltöttek be. A durva szankció azért lépett életbe, mert a polgármester szerint a posztokat betöltő politikusok miatt került lett fizetésképtelen a település. Kitiltás várt többek között Bajnai Gordonra, Gyurcsány Ferencre és Medgyessy Péterre. Ugyancsak 2009-ben történt: Balassagyarmat polgármestere és alpolgármestere bejelentette, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök nemkívánatos a városban. Az indok az volt, hogy előzőleg Sólyom László köztársasági elnököt sem engedték be Szlovákiába.