Megbüntették a TV2-t a Komancsok holdja miatt

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Elrontották a korhatár-besorolást, a Médiatanács szerint 18 ezer gyerek láthatta az erőszakos, félelemkeltő filmjeleneteket.


Miután a TV2-n tavaly év végén vetített Komancsok holdja című játékfilmet a televíziócsatorna 16-os korhatár-kategória helyett 12-esbe sorolta, és délben vetítette a 21 óra utáni idősáv helyett, a Médiatanács 1,25 millió forint bírságot szabott ki a szolgáltatóra – áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleményében.

Szigorúbb besorolást indokolt volna ugyanis, hogy a filmben naturalisztikusan erőszakos, félelemkeltő képsorok és egy öngyilkossági jelenet is látható volt. A nézettségi adatok szerint a 16 éven aluli nézők közül körülbelül 18 ezren láthattak legalább egy percet a műsorból. A Médiatanács a gyermekek védelme érdekében, a televíziók jövőbeni jogkövető magatartásának ösztönzésére – más szankciók megállapításához hasonlóan – a fokozatosság és arányosság elve alapján határozta meg a jogkövetkezmény típusát és mértékét.

A Médiatanács idén a jelenlegi esettel együtt eddig hat alkalommal szabott ki három szolgáltatóra összesen több mint 17 millió forint korhatár-besorolási bírságot a gyermekek védelmének, a szolgáltatók jövőbeli jogkövető magatartásának érdekében.

Januárban az RTL Klub a Hungary’s Got Talent című tehetségkutató műsora miatt 7,5 millió forint bírságot kapott. A testület áprilisban az RTL Klubra az Éjjel-Nappal Budapest egyik adása miatt 7,54 millió forint bírságot szabott ki, valamint a Class FM szolgáltatója köteles a Morning Show két adása kapcsán összesen 1 millió forint bírságot fizetni rossz korhatár-besorolás miatt.

Nem csak büntetett az NMHH: az idén 90 éves Kallós Zoltánról szóló portréfilm forgatásához 1,55 millió forint azonnali támogatást ítélt meg a Magyar Média Mecenatúra program Escher Károly-pályázatán Hollós László rendező-producernek.