Megbüntették a kamionokban alvó sofőröket

Fotó: MTI / Filep István

-

Már Németországban is szállóba kell menniük a sofőröknek. Drágulnak a fuvarok.


A hétvégén Belgiumban 113 ezer euró bírságot szabtak ki azokra a sofőrökre, akik a kamionjukban töltötték az éjszakát – írja a La Libre Belgique. Az észak-belgiumi, flamand Zeebugge kikötővárosban a hosszú hétvégén 120 kamiont ellenőriztek, hogy azok sofőrjei betartják-e a pihenésre vonatkozó szabályokat.

Az ellenőrzésen 46 sofőr akadt fenn. Ők nem tartották be a rendelkezést, hogy 14 naponként 45 órás, megszakítás nélküli pihenőidőt kell eltölteniük. Továbbá nem kereskedelmi szálláshelyen, hanem a kamionjukban töltötték az éjszakát.

Az ellenőrzést a sofőrök egy része nem fogadta békésen, három embert előállítottak. A megbírságolt – főként román és bolgár – kamionosok inkább a járművükben alszanak, vállalva az esetleges büntetést, hogy a napidíjat és a szabályszerű pihenésre szánt összeget megtakarítsák.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete egy nemrégiben Németországban hatályba lépett intézkedés ellen tiltakozik. Eszerint május 25-től bírsággal sújtják a gépjárművezetőt és az őt alkalmazó céget, ha a pihenőidőt nem kereskedelmi szálláshelyen tölti.

Az egyesület szerint magyar vállalkozások százait, munkahelyek ezreit szüntetheti meg ez a protekcionista rendelkezés, amelyet Belgium és Franciaország után Németországban is bevezettek. A szállás- és parkolási díjak miatt a vállalkozások kénytelenek lesznek a fuvardíjaikat 3-5 százalékkal növelni, ami évi 21-37 milliárd forint többletköltséget okoz a magyar fuvarozó vállalkozásoknak. A korábban bevezetett nyugati minimálbér-előírások 15-30 százalékos díjemelést indokló hatásával együtt ez jelentős piacvesztéshez vezethet.