Megbukott a spanyol állammodell a baszk elnök szerint

Fotó: AFP / JOSEP LAGO

-

Törvényes, a központi kormánnyal egyeztetett katalán népszavazást sürget Inigo Urkullu.


Spanyolországnak el kellene ismernie a katalán és a baszk nemzet létezését és azt, hogy dönteni akarnak a jövőjükről – mondta a baszk elnök.

"A kiindulópont, elismerni a létezését két nemzetnek, amelyek dönteni akarnak a jövőjükről demokratikusan, szabadon és garanciákkal" – mondta Inigo Urkullu a Baszkföldön kormányzó Baszk Nacionalista Párt (PNV) nagygyűlésén. Szerinte Katalónia aktuális problémájára a megoldás egy törvényes, az állammal megegyezve megtartott népszavazás jelentené, ahogy arra korábban Skóciában és Kanadában is volt példa.

"Ma a világ szemében


a spanyol kormány a probléma részét képezi, és nem megoldásét"

– mondta Urkullu. A Katalóniában történt igazságügyi, rendőrségi, büntetőügyi intézkedések társadalmi, politikai, intézményi megosztottsághoz vezetnek, amelyeket nehezen és sok idő alatt lehet majd helyrehozni.

A spanyol állami beavatkozás bírálata mellett azt is mondta: Katalóniának felelősen kell cselekenie, tisztelettel, és párbeszédet kell folytatnia a központi kormánnyal.

A baszk elnök szerint Spanyolország jelenlegi állammodellje megbukott, a jövő egy konföderációs spanyol állam lehet, benne megosztott szuverenitással a nemzetek között.

Urkullu szerint kitartanak a baszk út mellett, amelynek célja tárgyalásos úton, demokratikusan elérni, hogy a baszk autonóm közösség intézményi alapokmányában (Estatuto de Autonomía del País Vasco) bővítsék és szélesítsék az önrendelkezést.

A baszk kormánynak a katalánoknál jóval kiegyensúlyozottabb viszonya van Madriddal. A kisebbségben lévő spanyol konzervatív Néppárt (PP) a baszk kormánypárt (PNV) együttműködésének köszönhetően tudta elfogadtatni a 2017-es költségvetési tervezetet, valamint a 2018-as költségvetési plafonról szóló javaslatát a spanyol törvényhozással.

Az alku részekén tíz éven át húzódó pénzügyi vitát zártak le úgy, hogy a spanyol kormány elismerte: a baszkok az indokoltnál több hozzájárulást fizettek az államnak, ezért visszaad nekik 1,4 milliárd eurót.

A spanyol parlamentnek szeptember 30-ig kell elfogadnia a jövő évi büdzsét, amelynek vitája a jövő héten várható, egyelőre a PNV biztos támogatása nélkül.