Megbicsaklott az ipari termelés

Fotó: DPA / Heinz von Heydenaber

-

Júniusban csökkent az ipari termelés volumene, aggodalomra azonban egyelőre nincs ok az elemzők szerint.


Az ipari termelés volumene 0,3 százalékkal elmaradt júniusban az egy évvel korábbitól – közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A termelés ugyanakkor az év első hat hónapjában 2,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, de az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított termelési kibocsátás júniusban 2,4 százalékkal csökkent.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: az ipar minden fontosabb ágazatában alacsonyabb volt a növekedés júniusban, mint az előző hónapokban, a dinamika csökkenése nem koncentrálódott egy területre. A járműgyártásban is alacsonyabb volt júniusban a növekedés dinamikája, mint az előző hónapban volt, júniusban a gépipari ágazatban volt nagyobb visszaesés.

Egyelőre nem lehet nagy ívű következtetéseket levonni a júniusi adatból – mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője lapunknak. Az elmúlt hónapok kellemes hangulata után meglepő volt a visszaesés, de valójában nincs ok az aggodalomra a szakértő szerint. A visszaeséssel együtt ugyanis ma rekordszintű exporttöbbletről számolt be a KSH. Ez úgy állhatott elő, hogy az elmúlt hónapokban felhalmozott készletek pörgették az exportot annak ellenére, hogy a termelés visszaesett.

Az úgynevezett lágy indikátorok további optimizmusra adnak okot. Az exportadat mellett árulkodó, hogy a vállalatok folyamatosan munkaerőhiányról panaszkodnak. Ez azt jelenti, hogy termelni akarnak. Összességében a második félévben izmosabb adatokra lehet számítani az első féléveshez képest. Az első hat hónapban 2,3 százalékkal bővült az ipari termelést, ezt a második hat hónapban illő volna túlszárnyalni – mondta Virovácz.