Megbénult az izraeli diplomácia a pesti rabbitalálkozó idejére

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

-

Hetek óta tart az izraeli külügyminisztérium dolgozóinak sztrájkja. Azért szüntették be a munkát, mert szeretnék, ha tisztességes munkakörülményekkel ismernék el az Izrael állam érdekében végzett áldozatos munkájukat. Ennek nyomán az izraeli nagykövetségek, köztük a budapesti is sztrájkba kezdett.


Ahogy már a VS.hu is beszámolt, három hete tart az izraeli külügy munkabeszüntetése, miközben épp ma kezdődik a egy kétnapos konferencia Budapesten kétszáz európai rabbi részvételével. Az eseményre várják a két izraeli főrabbit, az askenázit és a szefárdot, valamint a kilencvenegy éves nagykállói rebbét, Menachem Taubot. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség szervezésében zajló rabbitanácskozás résztvevői délután a Dunaparti cipők emlékművénél hajtanak fejet a holokauszt áldozatainak emléke előtt, de az izraeli diplomatasztrájk miatt a budapesti nagykövetség munkatársai értesüléseink szerint még ezen a programon sem lesznek ott. A program szervezője ugyanakkor azt közölte a VS.hu-val, hogy Ilan Mor nagykövet a megemlékezésen a sztrájk ellenére is részt vesz, szigorúan magánemberként. Puhatolóztunk az izraeli nagykövetség munkatársainál is, de azt mondták, nem tudnak semmit mondani Mor magánjellegű programjairól, mivel éppen sztrájkolnak.Arról, hogy ott lesz-e a rabbik megemlékezésén, maga Ilan Mor sem beszélt, amikor az MTI-nek nyilatkozott. A sztrájkról elmondta viszont, hogy a diplomaták munkája nem könnyű, hiszen négyévente új országba, akár új kontinensre kell költözniük, és ez a családjuknak is nehézséget okoz. Ráadásul az izraeli diplomaták állandó terrorfenyegetettségben élnek még a biztonságosnak tűnő helyeken is – mondta. Hozzátette, több diplomata is terrortámadás áldozatává vált szerte a világon. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kapott ugyan meghívót a megemlékezésre, de Mazsihisz-közeli forrásaink azt mondták, nem fognak elmenni, mivel csupán a szervezet vezetői kaptak meghívást, a rabbik többsége nem. A megemlékezésen politikusok csak magánemberként vesznek részt, de az azt követő vacsorán hivatalos minőségében is ott lesz Hölvényi György egyházügyi államtitkár és Hende Csaba honvédelmi miniszter.Izraelről vitáznak, izraeliek nélkül

Közben Genfben megkezdődött az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülése, melynek napirendjén öt Izrael-ellenes határozat is szerepel. Ezek közül egyik a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi zsidó telepek elleni üzleti és gazdasági bojkottról szól. Izrael ugyanakkor, a sztrájk miatt, nem vesz részt a tanácskozáson, így az ellene szóló határozatokról nélküle döntenek majd.