Megbénulhat Dél-Buda egy bomba miatt

Fotó: Szabó Gábor

-

Két hete találták meg a szerkezetet, most kiemelik a Dunából.


Szerda délután két órakor lezárták Budapesten a Rákóczi hidat, a Budai alsó rakpartot a Rákóczi híd és a Petőfi híd között, a Pázmány Péter sétányt, a Dombóvári utat a Duna és a Budafoki út között és a Művészetek Palotája körüli kisebb forgalmú utakat.

Az 1-es villamos nem közlekedik a Mester utca – Könyves Kálmán körút és az Etele út – Fehérvári út között. Kelenföld térségéből érdemesebb a Fehérvári úton közlekedő villamosokat, a 103-as autóbuszt vagy az M4-es metrót választani. A H7-es (csepeli) HÉV helyett busz jár a teljes vonalon.

Várhatóan szerda délután 3-ig szünetel a vonatközlekedés a ferencvárosi és a kelenföldi vasútállomások között, emiatt a Budapest–Győr– Hegyeshalom-, a Budapest–Székesfehérvár- és a Budapest–Pécs-vasútvonalakon a vonatok rövidített útvonalon közlekednek. A Budapestre érkező utasok a kelenföldi állomáson vagy a Déli pályaudvaron szállhatnak át a BKK járataira.

A vélhetően 250 kilogrammos bomba a Déli összekötő vasúti hídtól 140 méterre délre és a keleti parttól 150 méterre, öt és fél méter mélyen van a vízben. November 9-én próbálták meg először kiemelni a vízből, akkor azonban a nagy sodrás, a megerősödött szél miatt nem tudtak olyan fix pontot rögzíteni, ahonnan a búvárok merülhettek volna, ezért felfüggesztették az intézkedést.