Megbénul a bajnokság a migránsok miatt Somogy megyében

-

Nyáron az éhes turisták, most pedig a migránsok miatt nem tudnak kiállni azok az alsóbb osztályú csapatok, amelyekben sok rendvédelmis játszik.


Azok után, hogy nyáron a balatoni vendéglátás szívja el a Somogy megyei alacsonyabb osztályú csapatok játékosait, és azért maradnak el meccsek, mert be kell állni a pult mögé, az elmúlt hetekben a szerbről, a horvát határra áttevődött migránshelyzet bénítja meg a somogyi focit – írja a Somogy Online.

A megyei IV. osztály Rinya csoportjában szereplő Kaposújlak sorozatban a második mérkőzését volt kénytelen, lemondani, de már két osztállyal feljebb, a megye kettőben is maradt el meccs, miután a Gyékényes nem tudta vállalni a jutai fellépést. De helyzet van a berzencei, a barcsi, a zákányi, a háromfai, a somogyudvarhelyi és a potonyi csapatra is A fenti települések futballcsapatainak gerincét ugyanis rendőrök, határőrök és katonák alkotják, akiknek most van jobb dolguk is focizni szombaton vagy vasárnap.


Lehet, hogy éppen meccsük lenne...


„A migránshelyzet természetesen a többi somogyi határ menti, illetve ahhoz közeli település labdarúgóklubját is érinti, akik részt vettek a határzár építésében és/vagy ott teljesítenek szolgálatot. Hasonló okok miatt hiányzik a játékvezetők hét-nyolc százaléka, s voltak ellenőrök is, akik jelezték, hogy talán majd jövő januártól számíthatunk ismét rájuk” – elemezte a szituációt Csendes Balázs, a Magyar Labdarúgó Szövetség Somogy Megyei Igazgatóságának igazgatója.

Somogyban már alig várják a rossz időt, reményeik szerint ugyanis a zordabb időjárás keveset migránst hoz a határra, és újra élet költözik az elárvult focipályákra.

És, ha ez még nem lenne elég, a megyei foci háttérországának fontos szereplői ugyancsak kiesnek most a sportéletből:

„Amúgy nem könnyű megszervezni az idegenbeli útjainkat sem. A buszsofőrünk is a többi helyi sofőrrel egyetemben készenlétben áll, s ha szólnak neki, akkor a határ felé kell vennie az irányt – mondta Csendes, aki a megyei igazgatóságban betöltött posztja mellett a Babócsa technikai vezetőjeként is helyt kell álljon.”


Ez egy másik sport


A szokatlan helyzet szokatlan eljárásrendet igényel, amiben mindenkinek partnerként kell viselkednie, a játékosok most egyeztethetnek a játékvezetővel a meccs előtt. Gyékényesen még az elnök sincs biztonságban:

„A MÁV-nál dolgozom jegykezelőként, vagyis én is készenlétben állok. Ha jön a hívás, hát menni kell: volt már alkalmam menekültvonattal utazni Hegyeshalomra” – mondta Tüske Zsolt, a megye kettes csapat elnöke.