Megbékélésre szólít Ferenc pápa

Fotó: MTI/EPA/Pool/LUSA / Jose Sena Goulao

-

A gerillákkal folytatott több mint öt évtizedes konfliktus után Kolumbiának meg kell szabadulnia a bosszúvágytól, és fel kell számolnia az igazságtalanság és társadalmi egyenlőtlenség "sötétségét", amely erőszakot szül - hangsúlyozta Ferenc pápa csütörtökön azon a szentmisén, amelyet mintegy egymillió ember előtt mutatott be a bogotái Simón Bolivar parkban.


A katolikus egyházfő arra kérte a kolumbiaiakat, hogy hagyják maguk mögött nézetkülönbségeiket, és óvakodjanak "a bosszúszomj sötétségétől".

Pár órával korábban a pápa arról beszélt kolumbiai politikusoknak, hogy minden kolumbiainak hosszú távú elkötelezettségként kell tekintenie a békére, amely nem válhat a pártpolitika prédájává.

A bogotái vezetés tavaly kötött békét mintegy öt évtized után a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezettel, de a társadalom megosztott, mert sokan sérelmezik, hogy emberrablások és gyilkosságok elkövetői nem börtönbe kerülnek, hanem parlamenti képviselő válhat belőlük.

Ferenc pápa arra mutatott rá a politikusok előtt, hogy "igazságos törvényekre" van szükség az országot sújtó szegénység felszámolása érdekében, amely kirekesztést és erőszakot szül. A pápa úgy vélte: "a társadalom minden bajának gyökere az egyenlőtlenség".

A 80 éves Ferenc pápa szerdán érkezett a dél-amerikai országba. Ez a huszadik külföldi útja egyházfőként. A Vatikánnak döntő szerepe volt a kolumbiai kormány és a FARC közötti béketárgyalások sikerében.