Megállt az élet Brüsszelben

Fotó: MTI/AP / Geert Vanden Wijngaert

-

Minden zárva, a metró nem jár, az utcákon szinte csak katonákat látni. Több embert is keresnek, az egyik robbanómellényt viselhet.


Mint azt szombaton megírtuk, Brüsszelben a hétvégén a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget, és a metrót is leállították, mert a hatóságok információi szerint a párizsihoz hasonló terrorcselekményre lehet számítani a városban.


A belga fővárosban szombat este az éttermek, kocsmák és üzletek 18 órakor bezártak, és az embereket arra kérték, lehetőség szerint maradjanak otthonaikban. Az utcák a BBC beszámolója szerint szinte üresek voltak, jóformán csak járőröző katonákat lehetett látni. A metrók leghamarabb vasárnap délután kezdhetnek ismét közlekedni.

A hatóságok többek közt a szökésben levő Salah Abdeslamot keresik, aki lehetséges, hogy robbanómellényt visel. Feltételezések szerint Abdeslam terve talán az volt, hogy ő is Párizsban követ el öngyilkos merényletet, de ezt nem tette meg, hanem Belgiumba menekült.

Barátai azt állítják, hogy beszéltek vele Skype-on, és Abdeslam jelenleg Brüsszelből próbál Szíriába eljutni. Ez nem lesz könnyű, mert egyrészt vadásznak rá az európai hatóságok, másrészt az Iszlám Állam emberei – akik nem örülnek, hogy nem hajtotta végre a merényletet – is megfigyelik.

Testvére, Mohamed Abdeslam azt üzente neki, hogy adja fel magát, mert még mindig inkább látná fivérét a börtönben, mint a temetőben.

A belga belügyminiszter nyilatkozata szerint nem csak Abdeslam keresése zajlik, és a terrorveszély jelenleg Brüsszelben "nagyobb, mint egyetlen feltételezett terrorista". A többi keresett személyről azonban nem adtak bővebb tájékoztatást.


Élet a 4-es, legmagasabb fokozatú készültségben


Az AFP arról számolt be, hogy szombaton voltak olyan más városokból Brüsszelbe érkezők, akiket váratlanul ért a tömegközlekedés hiánya, és beszéltek olyan taxissal, aki elmondta, hogy a kihaltság ellenére ugyanolyan jól megy az üzlet, mint máskor – nyilván, mert, aki el akart jutni valahova a városban, kénytelen volt taxit igénybe venni.

A bevásárlónegyed is kihalt volt már szombaton nap közben is: a Galeria Inno nevű bevásárlóközpont nem nyitott ki, a City 2 nevű pláza csak két órán át tartott nyitva, és délben bezárt, mert – miután az embereket figyelmeztették, hogy kerüljék el a zsúfolt helyeket – nem voltak vásárlók.


A BBC információja szerint eközben Törökországban őrizetbe vettek egy Ahmad Dahmani nevű, marokkói származású belga férfit. Dahmani kapcsolatban állhatott a párizsi terrortámadás végrehajtóival.