Megállók nélkül építenék meg a metrót

-

Prágában takarékoskodni próbálnak, a negyedik metrójukat a köztes megállók nélkül építenék.


Azt mondhatnánk, ha nem hangzana furcsán, hogy a csehek 4-es metrója a 4-es metró, amelyet Prágában inkább D-nek neveznek. Régóta húzódik az építése, ahogy húzódott a budapestié, és szintén folyamatosak a viták körülötte.


Pár éve már visszafogták a terveket, úgy döntöttek, hogy mindössze egy hatállomásos szakasz épül meg Písnicéből a C vonal Pankrác állomásáig. A legújabb ötlet továbbmegy ezen az úton: ez a szakasz is úgy létesüljön, hogy a két végállomáson kívül egyetlen megálló sem épül meg. A köztes állomásokat majd később készítik el – írja a 24.hu a seznam.cz nyomán.

Azonnal megszólaltak a szakértők is, szerintük a spórolás pazarláshoz vezet, később megépíteni az állomásokat összességében drágább lesz, és közben a már üzemelő metrót is le kellene állítani.


A fekete a meglévő vonalakat mutatja a prágai térképen, a 4-es metró a kék lenne


Persze történt már hasonló a világban. Ukrajnában, Krivoj Rogban félig készült el a metró: a ma már Krivij Rihnek nevezett városban a működők mellett szerkezetkész állomások várják a pusztában (talán örökre), hogy beépüljön a környékük, és így szükség legyen rájuk. És közben a tervezett metróvonalon villamos jár.Nem a látszóbeton divatja ért el a Krivij Rih-i metróba: az állomást még nem üzemelték be