Megálljt parancsolhat az unió a magyar plázastopnak

-

Az MTI tudósítása szerint egyelőre csak egy nagyon szűkszavú értrsítés szól az újabb kötelezettségszegési eljárás megindításáról.


Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a múlt héten az Európai Bizottság a plázastopot elrendelő törvény miatt. Ez a brüsszeli testület honlapján közzétett információkbó derült ki. A bizottság múlt szerdán döntött a kötelezettségszegési eljárásokat tartalmazó csomagról, ám akkor csak a korábban indított eljárások új szakaszba léptetéséről adott tájékoztatást. Az újonnan induló eljárásokról szokás csak pár nappal később tesz közzé hivatalos értesítést, most ez a plázastop ügyében is így történt. A hivatalos közlemény az MTI szerint meglehetősen szűkszavú, az eljárás sorszáma és megindulásának ténye mellett csak a főigazgatóságot jelöli meg, amelyhez az ügy tartozik. A távirati iroda a bizottsághoz fordult további részletekért, de még nem kapott választ.


Mi is az a plázastop?

A 2011-ben elfogadott „plázastop” az épített környezet alakításáról és védelmérõl szóló 1997. évi LXXVIII. törvényt módosította. Megtiltotta Magyarországon a 300 nm-nél nagyobb alapterületű kereskedelmi létesítmény (üzlet és bevásárlóközpont) építését, illetve 300 nm-nél nagyobb területűre való bővítését 2014 végéig. A törvénymódosítás azonban hagyott egy kiskaput: a tilalom alól a kereskedelemért, a környezetvédelemért és a vidékfejlesztésért felelős miniszterek részvételével működtetett „Bizottság” véleményének kikérésével a kereskedelemért felelős miniszter felmentést adhat.