Megállíthatatlanul terjed a rák

Fotó: BSIP / AMELIE-BENOIST

-

Főként a szegény és fejlődő országokban élő nőket fenyegeti a kór.


2030-ra 5 és fél millió nő halhat meg rákban a világon – ez majdnem 60 százalékos emelkedést jelent majd 15 év alatt. Az American Cancer Society szerint 2012-ben 3 és fél millió nő vesztette életét valamilyen daganatos megbetegedésben, és ez a szám rohamosan emelkedik.

A párizsi Rák Világkonferencián elhangzott: a szegény és közepesen fejlett országokban élő nők vannak a legnagyobb veszélyben. Ezeken a területeken jóval kevesebb rákos esetet diagnosztizálnak ugyan, mint a fejlett országokban, ugyanakkor az elmaradott vidékeken nagyobb arányban halnak bele a betegségbe, mint a fejlett országokban. 2012-ben Dániában, az Egyesült Államokban, Dél-Koreában, Hollandiában és Belgiumban regisztrálták a legtöbb daganatos esetet, köszönhetően a megfelelő szűrőrendszereknek és a jól működő egészségügynek.

Az emlőrákos esetek száma 2012-höz képest várhatóan megkétszereződik, és 2030-ra már 3 millió 200 ezer nőnél diagnosztizálhatják a betegséget. Durva emelkedés várható a méhnyakrákos eseteknél is, ahol 25 százalékkal, hétszázezerre nőhet a regisztráltak száma.

A mellrák, a vastagbél-, a tüdő- és a méhnyakrák számít a legveszélyesebbnek, ez a négyfajta megbetegedés szedi a legtöbb halálos áldozatot a világon. Az Amerikai Ráktársaság szerint azonban az esetek többsége megelőzhető lenne mozgásgazdag, dohányfüstmentes életmóddal, helyes táplálkozással, valamint a méhnyakrák esetében a HPV elleni oltással. Gyakoribb szűréssel és a korai felfedezéssel pedig valamennyi ráktípust nagyobb eséllyel tudnák gyógyítani – hangzott el a párizsi konferencián.