Megállíthatatlanul szaporodnak a vaddisznók

Forrás: vlod007 / Flickr CC-BY

-

Exponenciálisan növekszik a vaddisznók száma Európában, ahogy egyre gyakoribbak az enyhe telek, állapították meg a bécsi állatorvos-tudományi egyetem kutatói. Magyarországon 2013-ban csaknem kétszer annyi állatot lőttek ki, mint 15 évvel ezelőtt,


A bécsi egyetem kutatói szerint nemcsak kiváló alkalmazkodóképességük, hanem az enyhe telek miatt szaporodnak el egyre jobban a vaddisznók. A jelenség a 80-as évek óta folyamatosan megfigyelhető.

A kutatók a vadászati és közúti baleseti statisztákat vizsgáltak, továbbá összevetették 12 európai országnak az elmúlt 150 évben mért hőmérsékleti és csapadékmennyiségi adatait. Az adatokból kiderült, hogy az enyhébb telek után mindig nőtt a vaddisznók száma, ami feltehetően annak a következménye, hogy több fiatal állat marad életben.

Magyarországon 2000-ben a Vadgazdálkodási Adattár szerint 67 ezer 745, vaddisznót lőttek ki, 4133-at fogtak be, és 302 állat pusztult el azért, mert valamilyen járművel ütközött. Öt év múlva már 79 ezer 519, 2013-ban pedig 128 ezer 365 volt a kilőtt állatok száma, a befogottaké 6027 illetve 4488, míg a vad számára halálos baleseteké 421 és 562.

Európában és Magyarországon is egyre beljebb merészkednek az állatok a lakott területekre és a nagyvárosokba. Itthon csak ebben az évben januárban két vaddisznót üldöztek a budapesti XI. kerületben, amelyek eljutottak egészen a XIII. kerületi Szent István parkig, de látták őket a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Duna mellett, és a Józsefvárosban is. Két napi hajsza után, ami alatt nem sikerült befogni őket, valószínűleg visszataláltak az erdőbe.

Februárban a Libegő végállomásánál támadt kutyára egy vadkan, majd Kismarosnál egy bicikliző párra, a bicikliúton. Márciusban vaddisznót fogtak Miskolcon, áprilisban pedig a pécsi rendőrség engedélyezte, hogy a városban is ki lehessen lőni őket, mivel rákaptak a városszéli kertekre. Júliusban a budapesti Haller utcában, illetve a Dunában úszva figyeltek fel egy vaddisznóra, amelyet az Állatvédő Liga és az állatkert munkatársai fogtak be.