Megállíthatatlan a halálos légkondi-járvány New Yorkban

Fotó: iStockphoto / adrian825

-

New York történetében soha nem terjedt még ennyire gyorsan a Legionella baktérium okozta betegség, a járványban egyetlen hónap alatt 12-en haltak meg. A Legionella előszeretettel telepszik meg a légkondicionálók belsejében, New Yorkban is a rosszul tisztított klímák kezdték el „terjeszteni” a tüdőgyulladást okozó bacilusokat.


A város Bronx negyedének déli részén tört ki a járvány július 10-én, azóta több mint száz ember fordult orvoshoz a légiós betegség tüneteivel. A Legionella baktérium ugyanis öt, bronxi hűtőtoronyból terjedt el, és bár a létesítményeket a helyi önkormányzat azóta fertőtleníttette, a baktérium tovább betegít meg embereket.


A 12 halálos áldozat közül egy kivételével mindenki negyven feletti személy volt, és már a megbetegedés előtt is egészségügyi problémáik voltak – írja a BBC.


A légiós betegséget okozó baktérium nem terjed emberről emberre, azt kizárólag a légkondik és az ahhoz hasonló berendezések terjesztik. A betegség lappangási ideje tíz nap, egyik legsúlyosabb formája a kétoldali tüdőgyulladás, de a jóval ritkábban előforduló, és magas lázzal, hasmenéssel járó Pontiac-láz okozója is lehet.


Bill de Blasio New York-i polgármester múlt héten csütörtökön bejelentette, hogy a város összes épülettulajdonosa bírság terhe mellett lesz köteles az elkövetkező két hétben ellenőriztetni és fertőtleníttetni a házak hűtőtornyait. Ilyen berendezések az újabb építésű, magasabb épületekben működnek.


Blasio kiemelte azt is, hogy bár a halálos áldozatok száma nőtt, augusztus 3. óta nem diagnosztizáltak újabb megbetegedést.


A légkondicionáló berendezések egészségre gyakorolt hatásáról bővebben erre talál információt.