Megállapodtak a szocialisták és a DK a választási együttműködésről

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A körzetek többségben a szocialisták indítanak jelöltet. Más pártok is csatlakozhatnak – a Jobbik kivételével, feléjük nem terveznek nyitni.


Az MSZP és a DK megállapodtak, hogy jelöltjeik nem indulnak egymás ellen a 106 egyéni választókerületben a jövő évi választásokon. Hatvan körzetben az MSZP jelöltje, 46 körzetben a DK jelöltje indulhat – mondta Molnár Gyula, a szocialisták elnöke. Az MSZP elnöksége megerősítette, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a szocialisták miniszterelnök-jelöltje is.

A DK az elmúlt hónapokban kiszámítható, megbízható, világos politikai irányt követett – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. Pártja önálló listát állít, amelyet ő vezet és a DK nem támogat olyan miniszterelnök-jelöltet, aki más párt listáján rajta van.

A DK listájának első harminc helyéről már döntött a párt elnöksége – mondta Gyurcsány.

A pártelnökök azt mondták: céljuk, hogy az összes választókörzetben egyetlen jelöltet indítson a demokratikus ellenzék. Molnár szerint nyitottak arra, hogy ha további együttműködő partnerek jelentkeznek, velük is tárgyaljanak, például a közös indulásról is.

Gyurcsány azt mondta: szeretnék, ha nem is teljes körben, de a legfontosabb választókerületekben a Momentumtól a Modern Magyarország Mozgalmon keresztül az Együttig egy átfogó megállapodás jönne létre. Szerinte minden az egyéni választókerületeken múlik. "Orbán előtt jobb volt és azt tudjuk mondani, hogy Orbán után is jobb lesz."

Gyurcsány szerint január 2-tól a DK valamennyi választókerületben elkezdi a kampányt: 46 körzetben a saját, 60 körzetben az MSZP jelöltjeit ajánlják a választók figyelmébe.

Az MSZP elnöke szerint a következő időszak arról szól, hogyan tudják az emberek figyelmét felhívni az oktatás, az egészségügy problémáira. "A következő időszakban szeretnénk, hogyha a politikai közbeszédből a különböző konstrukciós viták kikerülnének" – mondta.

Molnár szerint a választási együttműködésről folytatott tárgyalások nagyon intenzívek voltak. Gyurcsány szerint a tárgyalássorozat nem volt egyszerű és könnyű, kölcsönös belátás, bizalom és kompromisszumkészség kellett hozzá. Köszönet az MSZP-nek, hogy nem kevés vita után készen állt a megállapodásra – mondta.

A két párt elnöksége elfogadta a megállapodást, ezzel baloldal két legnagyobb pártja készen áll a választásokra – mondta Gyurcsány.

Molnár szerint a pártok jelenlegi támogatottsága arányában fogadták el választási körzetek felosztását, és az tükrözi a közvélemény-kutatók által mért adatokat. Szerinte "ez egy korrekt és tisztességes megállapodás".

Molnár szerint Karácsony – aki részt vett az MSZP elnökségi ülésén – egyetért azzal, hogy ez a megállapodás szükséges feltétele, hogy lezárhassanak egy fontos szakaszt a választási felkészülésben. Az MSZP január végén, február elején zárja le a választási indulással kapcsolatos jogi kérdéseket.

Molnár szerint a Párbeszéddel az MSZP-nek kell megállapodnia, és lesz olyan egyéni választókerület, ahol közös jelöltként a Párbeszéd politikusa indul és a listán is lesz a Párbeszéd képviseletében politikus.

Az MSZP elnöke azt mondta: a kormányváltásban érdekeltek és nem gondolják, hogy nyitni kellene a Jobbik felé. Nem várható a Jobbikkal semmilyen együttműködés, vagy a koordinációról szóló megállapodás.

Gyurcsány azt mondta, a DK azért utasítja el a közös listát, mert azt gondolják, hogy az önálló lista több szavazót hoz. Orbán demokratikus alternatívája nem egyszínű alternatíva – mondta Gyurcsány. Szerinte a pártok kifejezik a mai rendszerrel való egységes szembenállásukat azzal, hogy együttműködnek az egyéni választókerületekben, ahol eldől az, ki fog kormányozni 2018-tól. Azzal, hogy önálló listát indítanak, megmutatják a lehetséges alternatívákat – mondta. Elfogadják, hogy továbbra is vannak hívei a közös listának, de ebben az ügyben nem lesz megállapodás a DK-val.

Miniszterelnök-jelölti ambícióiról Gyurcsány azt mondta, "lehet még ilyen szituáció, végtelenül fiatal ember vagyok, aki jól tartja magát". Nem szeretné, ha a jobboldal ideje korán megszabadulhatna attól a kockázattól, hogy a személyében kihívóra lel.

Miután a Gyurcsányok hosszú életűek voltak, magam is abban reménykedem, hogy sokáig jelenthetek majd személyemben is politikai alternatívát mindazzal szemben, amit ma a Fidesz és annak kormányfője képvisel – mondta. 2018-ban a DK listáját ő vezeti.


A sajtótájékoztatón kiosztották az MSZP-DK megállapodást. Abból kiderül, hogy a DK indíthat a kecskeméti 1-es, a kiskunhalasi, a pécsi 2-es, a mohácsi, a békéscsabai, a békési, a miskolci 1-es, az ózdi, a sátoraljaújhelyi, a szentesi, a székesfehérvári 1-es, a dunaújvárosi, a sárbogárdi, a győri 1-es, a csornai, a debreceni 2-es és 3-as, az egri, a jászberényi, a karcagi, az esztergomi, a salgótarjáni, a budakeszi, a szentendrei, a váci, a dunakeszi, a vecsési, a ceglédi, a kaposvári, a barcsi, a nyíregyházi 2-es, a kisvárdai, a mátészalkai, a dombóvári, a körmendi, a balatonfüredi, a keszthelyi és a nagykanizsai körzetben jelöltet.

A fővárosban a DK a II., a IV., a VII., a VIII., a XI., a XII., a XV., a XVI. kerületben indíthat jelöltet.