Megállapodtak 20 ezer menekült betelepítéséről

-

Luxembourgi informális találkozójukon az EU-országok belügyminiszterei megállapodtak abban, hogy 20 ezer olyan menekültet betelepítenek az unió területére, akiknek a menedékkérelmét az ENSZ korábban már jogosnak ismerte el.


Korábbi tervek szerint 40 ezer ilyen menekültet vettek volna át a két említett országtól a többiek, de az erre nézve kidolgozott kvótajavaslattal többen nem értettek egyet, mondta a német belügyminiszter.

Ami az Olaszországba, illetve Görögországba már eljutott menekültek ügyét illeti, erről még tovább folynak az egyeztetések.

A mostani belügyminiszteri találkozó attól informális, hogy a résztvevők nem hoznak hivatalos döntéseket. A politikai egyeztetések sorában azonban így is fontosak az ilyen találkozókon létrejövő nem hivatalos megállapodások.

Az Európai Bizottság tavasszal olyan javaslatot dolgozott ki, amely előirányozta egyfelől 20 ezer elismert menekült - főleg a lakóhelyükről polgárháború miatt kényszerűen távozó szíriaiak és eritreaiak - betelepítését az unióba. Ezeknek az embereknek a befogadását az EU-országok meghatározott kvóta szerint vállalnák.

A másik európai bizottsági javaslat azzal volt kapcsolatos, hogy a tavasszal rendelkezésre álló statisztikai adatok fényében Brüsszel úgy látta, Olaszországra és Görögországra aránytalanul nagy migrációs nyomás nehezedik. Az uniós javaslattevő testület ezért azt indítványozta, hogy hasonló kvóta szerint ettől a két EU-tagállamtól a többi 26 vállalja át 40 ezer ember befogadását, vagyis ennyi menekültet költöztessenek át - 24 ezret Itáliából, illetve 16 ezret Görögországból - más tagországokba.

Időközben azonban a balkáni útvonalon megnőtt illegális bevándorlók száma miatt Magyarország is migrációs nyomás alá került, és ez indokolja, hogy az Európai Bizottság eredeti kvótajavaslata erőteljes módosításra szorul, írja az MTI.

Jean Asselborn, aki a luxemburgi kormányban a külügyminiszteri poszt mellett a bevándorlásügyi miniszteri tisztséget is ellátja, a csütörtöki luxembourgi tanácskozás után azt mondta, hogy az uniós kormányok még július vége előtt megállapodásra akarnak jutni a 40 ezer fő átköltöztetése ügyében. Asselborn külön utalt arra, hogy Magyarország szintén súlyos migrációs nyomás alá került.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter azt mondta, hogy Németország a 40 ezer átköltöztetendő közül 9 ezer fő befogadását vállalja.