Megállapodás született az energiaunióról az EU-csúcson

-

Az Európai Unió állam-, illetve kormányfői kivétel nélkül elkötelezték magukat az energiaunió megteremtése mellett - jelentette be csütörtök este Donald Tusk.


Az Európai Tanács elnöke úgy vélte, hogy egy hatékony energiaunió alapvetően javíthatja az energiaellátás helyzetét Európában, olcsó, biztosított és fenntartható energiaellátást garantálva a tagországok, a vállalatok és az állampolgárok számára egyaránt.


Tusk úgy fogalmazott, hogy jó és kemény volt az első vita a témában.

A volt lengyel kormányfő videóüzenetében arról is beszámolt, hogy a tagállami vezetők mind beleegyeztek abba is, hogy felgyorsítják a kapcsolódási pontok kiépítését, ami kulcsfontosságú a jól működő egységes piachoz. Emellett azt is minden állam- illetve kormányfő támogatta, hogy a gázpiacon nagyobb transzparencia jöjjön létre.


Így beszállítóink nem élhetnek vissza helyzetükkel, hogy megsértsék az uniós jogot és rontsák energiabiztonságunkat.

– húzta alá Donald Tusk.


A magyar energiáról ma egy másik eseményen is beszéltek Brüsszelben, nyilvános meghallgatást szervezett az Energiaklub a Zöldek EP-frakciójával közösen. Erről szóló cikkünket itt olvashatja.Orbánnak nehezen indult a brüsszeli útja

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi a véleménye a kérdésben a magyar miniszterelnöknek, de az biztos, hogy nehezen indult be.


A Brüsszelbe tartó repülőgép, amellyel Orbán Viktor is utazott, ugyanis szerdán a 17:50-es indulás helyett csak nyolckor indult el. Az Indexnek nyilatkozó utasok szerint valamilyen műszaki ok lehetett az egész mögött. Egy idő után 50 embert le is szállítottak, mert nem érték volna el a belga fővárosban a csatlakozásukat.

A magyar miniszterelnök jól tűrte a várakozást, még nyakkendőjét is kiengedte, írja az Index, aminek képe is van a repülőn mocorgó Orbán Viktorról.