Megalázóan alacsony fizetésük miatt tüntettek a szociális dolgozók

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy havi 80 ezer forintért egyre nehezebben végzik a munkájukat.


A szociális ágazatban dolgozók demonstráltak Budapesten. A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság az egyeztetések eredménytelensége miatt szakította meg a tárgyalásokat a kormánnyal és hirdetett demonstrációt a bérek rendezéséért és az életpálya modell bevezetéséért.

A tiltakozók a Becsapva és kisemmizve címet adták a demonstrációjuknak, a tömeg a Kodály köröndről indult, majd az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út érintésével a Kossuth térre vonultak. Követeléseik a következők voltak:


01

Az egészségügyi dolgozói illetmény- és bértáblát terjesszék ki a szociális ágazatban foglalkoztatottakra (mind a szakdolgozókra, mind a kisegítő dolgozókra) is, jogállástól függetlenül.


02

A szociális ágazatot érintően legyenek rendszeres érdekegyeztető tárgyalások a kormányzat és az ágazatban érintett érdek-képviseleti szervezetek közt.


03

A szociális ágazat egészére kiterjedően a munkaközi szünet legyen a munkaidő része.


Többen olyan táblát tartottak a magasba, amelyre azt írták, annyira keveset keresnek, hogy az már a munkájukat is megnehezíti. Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke azt mondta: a szociális ágazat mind a 93 ezer tagja létbizonytalanságban tengődik és a szegénység ellen küzd. Hangsúlyozta, hogy már többször felemelték a szavukat az alacsony bérek miatt, és sokszor utcára is vonultak emiatt, de a kormány mégsem teljesítette követeléseiket.


Véget ért a párbeszéd

- jelentette ki, és összefogásra buzdította a tiltakozókat.


A tüntetésen sok szakszervezeti lobogót és transzparenst lehetett látni. Az egyikre például azt írták, hogy "Szolgálunk és éhezünk!". Sokak érkeztek táblával a nyakukban, amelyre ráírták a szakterületüket, a munkában eltöltött éveik számát és a fizetésüket.A kormány béremelést ígért

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a demonstráció előtt megtartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány ismeri és elismeri a szociális ágazatban dolgozók hősies és elkötelezett munkáját, és tovább dolgozik a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen dolgozók életpályamodelljének bevezetésén. Arról beszélt, a kormány célja, hogy mind anyagilag, mind pedig erkölcsileg megbecsülje, elismerje az ágazatban dolgozók munkáját. Közölte, tavaly, az idén és jövőre összességében mintegy 60 milliárd forinttal nő a szociális szférában dolgozók bére, részben a tavaly bevezetett bérpótlékkal és az idén júliustól bevezetendő bérkiegészítéssel együtt. Közölte azt is, a béremelés valamennyi fenntartóra vonatkozik, tehát azt az önkormányzati, a civil és egyházi intézményekben dolgozó szakemberek is megkapják.