Megalakult Katalónia új kormánya

Fotó: iStockphoto / yuri4u80

-

Több mint három és fél hónappal a választások után megalakult Katalónia új kormánya, amelynek 13 tagja csütörtökön tette le hivatali esküjét Barcelonában.


A kormányzati tisztségek elosztásáról már korábban megállapodott egymással a választásokon győztes Junts pel Sí (Együtt az igenért) függetlenségi párttömörülés két tagpártja, a Katalán Demokratikus Konvergencia (CDC) és a Katalán Demokratikus Baloldal (ERC). Előbbi 7, utóbbi 6 posztra delegálta képviselőit. A tanácsosok közül – akik lényegében egy-egy szakterület miniszteri feladatai látják el – négyen az előző, Artur Mas vezette katalán kormányban is tisztséget töltöttek be.


Az új katalán kormány tagjai a ceremónián a katalán népnek és az elnöknek fogadtak hűséget, az előolvasott szövegben nem szerepelt sem a király, sem az alkotmány. Szó szerint ugyanezt az esküt mondta el Katalónia minden kormánytagja 2010 óta, amióta a most leköszönő elnök állt a kabinet élén.

Carles Puigdemont, Katalónia új elnöke, akit két nappal ezelőtt iktattak be hivatalába, rövid beszédet mondott a ceremónia végén, amelyben úgy fogalmazott: „biztos vagyok benne, hogy az utolsó másodpercig meg fogjátok tartani az ország szolgálatára tett ígéretet”. A spanyol sajtóban megjelent értelmezések szerint ezzel nem Spanyolországra, hanem a tervezett katalán köztársaságra utalt.

A katalán parlament függetlenségi pártjainak megállapodása szerint az új katalán kormány 18 hónapig működne, mert ennyi idő alatt meg akarják teremteni a Spanyolországtól való elszakadás feltételeit. Ennek érdekében létrehoztak egy új, külügyi kormányzati posztot, és Raül Romeva tanácsos feladata lesz, hogy a függetlenségi célokat nemzetközi szinten képviselje.

Törekvéseiket a spanyol kormány törvény-, illetve alkotmányellenesnek tartja, és a spanyol miniszterelnök szavai szerint minden lehetséges törvényi eszközzel meg fogja akadályozni. Ebben a spanyol kormányt támogatja a legnagyobb ellenzéki erőnek számító szocialista párt (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt. Spanyolország egységét hangoztatja a szintén baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) is, de ők ragaszkodnak ahhoz, hogy a katalánok népszavazáson nyilváníthassák ki véleményüket a kérdésben.