Megadták magukat a puccsisták Burundiban

-

Megadták magukat a Burundiban államcsínyt megkísérlő katonák pénteken, a puccs vezetőit őrizetbe vették a hatóságok.


A puccs vezetője, Godefroid Niyombare tábornok az AFP francia hírügynökséggel telefonon közölte, hogy csapatai megadták magukat. „Remélem, nem fognak megölni minket" - mondta.

Nem sokkal később a hatóságok közölték, hogy őrizetbe vették az államcsíny három vezetőjét, köztük az elnök megdöntésére törekvő erők második számú parancsnokát, Cyrille Ndayirukiye tábornokot. Rajta kívül még két másik tábornokot fogtak el, ugyanakkor Niyombare még szökésben van - közölte az elnöki szóvivő.

Godefroid Niyombare szerdán jelentette be, hogy eltávolította Pierre Nkurunziza elnököt a hatalomból, majd elrendelte a határok és a bujumburai repülőtér lezárását. Ekkor az elnök a szomszédos Tanzánia fővárosában volt a burundi válság rendezését célzó regionális konferencián. Csütörtök reggel összecsapások voltak a fővárosban, Bujumburában a puccsisták és az elnök hívei között. Nkurunziza csütörtök este visszatért az országba, és közölte, hogy a puccskísérlet elbukott.

Burundiban április 26-én kezdődtek a tüntetések amiatt, hogy Nkurunziza bejelentette: harmadszorra is indul a közelgő választáson, holott az alkotmány és az ország békéjét tíz éve szavatoló arushai megállapodás is csak két mandátum kitöltését teszi lehetővé az államfőnek. Nkurunziza hívei azonban azzal érvelnek, hogy az elnököt első alkalommal a parlament, nem a nép választotta meg, ily módon jogában áll indulni a június 26-án esedékes választáson.