Megadta magát a Fény utcai piac a fagyizóknak

Forrás: Google Street View

-

Kihátrált korábbi döntéséből a Fény utca piac fenntartója, mégis lehet a piac melletti párkányon üldögélni. Múlt héten a piac üzemeltetője és az II. kerületi önkormányzat is keményen nekiment annak az anyukának, aki a párkányán üldögélve fagyizott a kisfiával.


Felfüggesztette a Fény utcai piac működtetője azt a döntést, hogy a piac melletti félméteres párkányra nem lehet leülni. Erről a II. kerület számolt be a Facebook-oldalán.

A polgármester és a Fény Utcai Piac Kft. ügyvezetője hétfő reggel találkozott. Az egyeztetésen arra jutottak, a 70 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő társaságnál május 11-ére közgyűlést hívtak össze. „A közgyűlés jogosult dönteni a Piac tulajdonában álló területen mindenfajta változtatás megtételéről. Az említett terület ugyanis magánterület, nem közterület” – olvasható az oldalon.

Majd azzal folytatják:


A Piac részéről sajnos rengeteg rossz mondat született az elmúlt napokban. A lényeg számunkra, hogy miközben biztosítjuk a kerekesszékesek és a babakocsit használók számára az akadálymentes közlekedés lehetőségét, a támfalon fagylaltozni vágyók kérését is teljesíteni tudjuk. Ez véleményünk szerint megoldható. Addig is a Fény utcai piac Intézőbizottsága felfüggesztette azt a korábbi döntést, miszerint a támfalra nem lehet leülni.

Az ücsörgésbűnözés története

A Fény utcai piac melletti alacsony párkányon megtiltották az üldögélést. Erről az Indexnek számolt be csütörtökön egy anyuka, aki a kisfiával ott akarta elfogyasztani a közelben vásárolt fagyit. A cikk megjelenése után többen jelentkeztek, hogy hasonlóan jártak, őket is elzavarta a biztonsági őr.


A Fény Utcai Piac Kft. ezt azzal indokolta, hogy a piac nyitásának idején voltak kisebb balesetek, amikor gyerekek leestek, és „olyan esemény is történt, hogy a család kártérítési igénnyel próbált fellépni, mert a gyerek ruhája elszakadt, amikor a támfalról leesett.”

Az ügyben pénteken megszólalt a II. kerületi önkormányzat is, a kerület sajtóreferense közölte: „Szülőként én biztos nem engedném, hogy a gyerekem ott üldögéljen a szélén és jó példát mutatva és sem ülnék oda. További szép napot!". Ezt követően kiposztolta annak az anyukának a levelét, akit csütörtökön zavartak elől a piac mellől. A levelet névvel együtt közölték, figyelmen kívül hagyva a nő személyiségi jogait.

Péntek este a támfal előtt mozgássérült-jeleket kezdtek el felfesteni, jelezve, hogy a járdán az a bizonyos sáv a mozgáskorlátozottaké, azért szabad ott tartózkodni.

Vasárnap újabb fordulatot vett az ügy, a kerület polgármestere ezt írta Facebookra: „ebben a gyönyörű tavaszi időben mindenhol jó érzés leülve fagyit nyalni, a Fény utcában is.” A polgármester egy képet is közölt magáról. Majd hozzátette: egyeztetésre hívta hétfőn a piac ügyvezetőjét.


Kedves Facebook-látogatónk!Ebben a gyönyörű tavaszi időben mindenhol jó érzés leülve fagyit nyalni, a Fény utcában is....

Posted by II. kerület (Budapest) on Sunday, April 26, 2015

Nem a kerület tiltotta meg az ott ücsörgést

Cikkünk címe eredetileg az volt: “Megadta magát a II. kerület a fagyizóknak”. A címet a kerület levele után változtattuk meg. Az önkormányzat lapunknak azt írta: “Nem a II. kerület adta meg magát, hanem a Fény utcai Piac. Közgyűlésük van, mi csak az egyik tulajdonosai vagyunk, a sok más mellett. Jogászaink véleménye szerint ezzel a címmel hitelrontást követtek el a II. kerület ellen. Nem mi tiltottuk meg az ott ücsörgést, hanem a Fény utcai Piac.” A Fény utcai Piac Kft. egyébként 70 százalékos önkormányzati tulajdonban van.